Ankara'da İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Merkezi'ndeki işinden çıkarıldıktan sonra bina önünde çadır kurarak eyleme başlayan Malatyalı, son beş günde iki kez gözaltına alındı.

Malatyalı, yaptığı açıklamada, açlık grevinin üçüncü gününde olduğunu, işini geri alana dek açlık grevinde olacağını söyledi.

Geçen Perşembe akşamı 23:00'te kardeşi Özkan Kayöz'le birlikte gözaltına alınan ve sabah karşı 02:30'da serbest kalan Malatyalı'ya "hakları olmayan bir alanı işgal ettikleri gerekçesiyle hakkında şikayet olduğu" söylendi.

Malatyalı, "Bizim Çankaya karakoluna götürülüşümüzün hemen ardından, İMO önüne yanaşan bir kamyondan iki metreden yüksek demir duvarlar indirilerek İMO'nun çevresi tamamen kapatıldı" dedi.

Açlık grevine girdiğini açıklamak için Cuma akşam 18:00'de basın açıklaması yapacak olan Malatyalı, yarım saat öncesinde, 17:30'da tekrar gözaltına alındı, gece 23:30 civarında bırakıldı.

"GÜVENCELİ İŞ İSTİYORUM"
Malatyalı ve kendisine destek olan 10 kişi, İMO binasına astıkları "İMO Yönetimi tarafından keyfi olarak işten çıkarıldım, işimi geri İstiyorum. Cansel Malatyalı" yazılı pankart nedeniyle 1 Ağustos'ta da gözaltına alınmıştı. Bir İMO yöneticisi de şikayetçi sıfatıyla poliste ifade vermişti.

Bu olayın ardından, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı mühendisler, Malatyalı için imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde, "Emekçi bir kadını polise teslim etmek, üstüne üstlük dava açmak hiçbir şekilde açıklanamaz" dendi.

Kampanyada ayrıca, Malatyalı'ya güvenceli iş de talep edildi.

İMO'nun "kendisine iş bulduk, kabul etmedi" şeklindeki açıklamasını sorduğumuz Malatyalı şunları söyledi:

"İş buldukları doğru ancak bu iş taşerona bağlı şekilde çalışmayı gerektiriyor, güvencesi yok. Ben sigortalı ve özlük haklarımın korunduğu bir iş için mücadele veriyorum. Taşerona bağlı çalışmayı kabul etmiyorum."

İMO Genel Merkezi, Malatyalı'ya İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) de destek vermesinin ardından, internet sitesinde "Cansel Malatyalı olayına yönelik son bir açıklama" başlığıyla bir metin yayınladı.

"İMO binası önünde altı ayı aşkın bir süredir, başta İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri olmak üzere, Mühendis-Mimar camiasını ve kamuoyunu rahatsız eden bir dizi eylem devam etmektedir."

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) de açıklama yayınlayarak pankart eylemini kınamıştı.

Malatyalı'nın İMO'ya karşı açtığı işe iade davası ise sürüyor. (BİANET)