Emek ve sanayi kendi Bursa’da metal işkolunda toplu sözleşme dönemi görüşmeleri başladı ve bir sendikanın örgütlü olduğu Renault fabrikasında sözleşme taslağı ilan edildi.

Bu taslağa Renault çalışanı işçiler itiraz etti ve sendikalarını protesto ederek eyleme geçtiler. Bu kapsamda 12 Kasım pazartesi günü işçiler tepkilerini ve taleplerini dile getirdiler.

Bursa kamuoyuna gerekli şekilde seslerini duyuramadıklarını düşünen Renault işçilerine metal işkolundaki diğer işyerlerinde çalışan işçiler destek çıktı ve Renault fabrikasına geldiler. Burada DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilere, işçilerle dayanışmaya gelen diğer kurum temsilcilerine taşlı sopalı saldırılar yapıldı ve bazı işçiler ağır yaralandı. Sendikal taleplerini dile getiren 20 kadar Renault işçisi de işten çıkarıldı.

Bu eylemler sırasında işyerinde bulunan müvekkilleriyle görüşmek için Renault fabrikasına giden Avukat Atakan Arar da saldırıya uğradı.

Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Av.Aslı Evke Yetkin yaptığı açıklamada, “Meslektaşımız Av.Atakan Arar’a saldırıda bulunanların yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

Av.Aslı Evke Yetkin, “Bugün emeğin Avrupası’nda, İtalya’da, Portekiz’de, İspanya’da, Yunanistan’da genel grevlerin yapılacak olması ve bu grevlere Fransa’daki, İngiltere’deki, Almanya’daki, Hollanda’daki emek örgütlerinin, sendikaların, siyasal partilerin ve diğer tüm emekçilerin dayanışma grevleriyle destek çıkmasının da ayrı bir anlamı var” dedi.

Yetkin,  “Kapitalizmin büyük krizinde faturayı ve ağır yükü yoksul halk kitlelerine, işçilere, emekçilere, işsizlere çıkartmaya çalışan kapitalistlere karşı Avrupalı emekçiler ve işçi sınıfı büyük bir direniş göstermekte ve dayanışmaktadır. Ülkemizde ise bazı sendika ağalarının bu süreci kendilerine çıkar ve rant kapısı olarak görmesini kınıyoruz. Metal işkolundaki ve diğer işkollarındaki işçi sınıfına bu ağır mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz” dedi. (Demokrat Haber)