Bursa Bosch'ta çalışan yüzlerce işçinin Türk Metal'den istifa ederek Birleşik Metal-İş'e üye olmasıyla Türk Metal’in yetkisi sona erdi. İşçilerin Birleşik Metal-İş'e üye olması Bursa'da İşçi Baharı olarak değerlendiriliyor.

 

Bursa'da yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı Bosch işçiler Türk Metal'den istifa ederek Birleşik Metal-İş'e üye olmayı sürdürüyorlar. Dün sabah (14 Mart)'ta başlayan üyelik işlemleri bugün da devam ediyor.

TÜRK METAL'İN YETKİSİ SONA ERDİ

Birleşik Metal İş sendikası bugün itibariyle Bosch işçilerinin çok büyük bir çoğunluğu Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olduğunu ve Türk Metal'in yetkisinin sona erdiğini bildirdi.

 

Üyelik işlemlerinin gerçekleştirildiği Orhangazi Emek Kültür Merkezi'nde dünden beri son derece coşkulu ve ilginç anlar yaşanıyor. Hem vardiya çıkışlarında topluca salona gelen işçiler hem de Birleşik Metal İş üyesi diğer işyerlerinden gelen işçiler gözyaşları içinde kucaklaşıyor.

 

Genç işçilerin yoğun olduğu Bosch'tan Birleşik Metal İş'e gelen işçiler arasında üye olan çok sayıda evli çift de var. Üyelik işlemleri sona erip salonda kalan işçiler yeni gelen arkadaşlarını "gel, gel devrim yapıyoruz" diye karşılıyor. Üyelik için gelen kadın işçiler mutlaka salondaki işçiler tarafından alkışlanıyor. Başta Renault olmak üzere Bursa'da kurulu birçok işyerinden Birleşik Metal İş temsilci ve yöneticilerine dünden beri gelen çok sayıdaki telefonda da "bizi de Türk Metal'den kurtarın" mesajları yağıyor.

TÜRK METAL GÖZDAĞI VERİYOR

Bu arada işçilerin telefonlarına Türk Metal'den sadece 300 kişinin Birleşik Metal-İş'e üye olduğu yönünde mesajlar geliyor. İşçiler, fabrikada sendika temsilcileri ve küçük bir azınlık dışında bütün işçilerin sendika değiştireceğini söylediler.

 

Türk Metal sendikası  Bosch işçilerinin başlattığı sürecin Bursa'da yetkili olduğu diğer fabrikalara sıçramasını engellemek için büyük bir çaba içerisine girdi. Sendika diğer fabrikalardaki işçilere, 50 Bosch işçisinin işten atıldığını söylediğini belirten işçiler; bunun diğer fabrikalardaki işçilerin gözünü korkutmak için uydurulmuş bir yalan olduğunu ifade ettiler. Yaktıkları bu kıvılcımın Renault ve Tofaş gibi fabrikaları da etkilemesini istediklerini belirten işçiler, hiçbir zorlama olmadan kendi işleri ve ekmekleri için sendika değiştirme mücadelesinde bulunduklarını kaydettiler.

 

10 NİSANDA GÖRÜŞME

Birleşik Metal İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş da işçilerin anayasal bir hakkı olan sendika değiştirmeye herkesin saygılı olması gerektiğini belirterek Renault, Tofaş, Coşkunöz gibi işyerlerinde çalışan metal işçilerini de Birleşik Metal İş sendikasına davet etti. Türk Metal sendikasına da çağrıda bulunan Göktaş; "Eğer işçilerin düşüncelerine, seçimlerine saygıları varsa fabrikalara sandık koyalım, işçiler özgür iradeleriyle sendikalarını seçsinler." dedi.

 

Göktaş Bosch işvereni ile 10 Nisanda sendika olarak görüşeceklerini ifade etti.

 

SERDAROĞLU: YUVAYA DÖNDÜLER

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 12 Eylül döneminde jandarma dipçiğiyle ve işverenlerin desteğiyle üyelerinin ellerinden alındığını belirterek, bugün Bosch işçilerinin kendi yuvalarına geri döndüğünü söyledi. İşçilerin kendi temsilcilerini kendilerinin seçeceğini, sözleşme taslağını kendilerinin hazırlayacağını söyleyen Serdaroğlu; kıdem tazminatının kaldırılması, esnek çalışma gibi yasalara karşı da birlikte mücadele edeceklerini vurguladı. Serdaroğlu ayrıca örgütlenme sürecinde işten atılan Bosch işçisi Mustafa Şen'in işe alınması için mücadele edeceklerini ifade etti.

 

Serdaroğlu, şimdi sıranın Bursa'da diğer metal işçilerinin gerçek yuvalarına dönmesini sağlamaya ve sınıfın çıkarlarını gözeten gerçek bir toplu iş sözleşmesi ile bu süreci taçlandırmaya geldiğini belirtti.


FOTO GALERİ >>>

 

EmekDunyasi.Net/Ajanslar/Birlesikmetal.org