Ekonomik krizde bile ciro rekorları kıran Burger King'te çalışanların yaşadıkları Ortaçağ'da kölelerinin yaşadıklarından farksız. İşe 5 dakika geç gelenler tek ayak üstünde bekletiliyor, ayağa kalkmak ve tuvalete gitmek yasak. Örgütlenen işçiler ise işten atılıyor. Ancak onlar kararlı: "Tek başına bir hiç, örgütlüyken bir güç olacağız!" diyorlar.

İSTANBUL- Burger King ve bağlı işletmeleri Popoyes, Sbaro, Burger City ve bu işletmelerin çağrı merkezi olan TAB Gıda Reklam Üssü Çağrı Merkezi çalışanlarının yaşadıkları, ekonomik krizde dahi ciro rekorları kıran bu şirketin hangi koşullarda bu kazancı elde ettiğini gösteriyor.

Mecidiyeköy Esenkent Burger King önünde açıklama yapan Tez Koop-İş Sendikası üyesi Burger King çalışanları yaşadıkları kölelik koşullarını anlattı.

TEK AYAK ÜSTÜNDE DURMA CEZASI

Sendikalı olduğu için işten atılan işçiler, vardiyasına 3-5 dakika geç gelen işçilerin duvar diplerine tek sıra halinde dizilerek tek ayak üzerinde bekletildiğini anlattı. İşçilerin belirlenen saatler dışında hiçbir koşulda ayağa kalmaları ve tuvalete gitmelerine ise izin verilmiyor. 11 saat çalıştırılan Burger King çalışanları, ya çok erken ya da çok geç saatlerde yemeğe çıkmaya ve her öğünde hamburger yemeğe zorlanıyor. İşçiler bu durumdan kaynaklı ciddi sağlık problemleri yaşıyor.

RAPORLU GÜNLER MAAŞLARDAN KESİLİYOR

Sürekli hakaret, bağırma, küçük düşürücü sözlerle çalışanların kişiliklerine, onurlarına ve değerlerine saldırıldığını belirten Gülbahar Bad, tüm bunlara karşı mücadele etmek için Tez Koop-İş Sendikası'na üye olan 4 arkadaşı ile birlikte işten çıkarıldıklarını açıkladı. Gülbahar Bad, izin günlerinde dahi aranarak çalışmaya zorlandıklarını, hastalandıklarında, raporlu olmalarına rağmen, gelmedikleri günlerin maaşlarından kesildiğini belirtti.

ZEHİRLİ ETLER, ANTİ DEPRESANLAR...

Çağrı yoğunluğu bahanesiyle kadınların regl günlerinde pedlerini dahi değiştirmelerine izin vermeyen Burger King işvereninin kurduğu kölelik sistemi bunlarla da bitmiyor. İşletmede zehirli et skandalının yaşandığı dönemde, doktor raporu olmasına karşın birçok kişinin zehirli etleri yemeye zorlandığını, çalışan hemen herkesin mide sorunu yaşadığını aktaran Gülbahar Bad, çalışma koşulları ve baskılardan dolayı ciddi psikolojik rahatsızlıklar yaşandığını, işçilerin tamamına yakının çantasında antidepresan haplar bulundurduğunu açıkladı.

'BEN YASA TANIMAM, CANIMIN İSTEDİĞİNİ ÇIKARIRIM'

İnsanların tuvalet ihtiyaçlarının dahi baskı aracı olarak kullanıldığı Burger King'de vardiya sırasında sinir krizi geçirip acil servislere taşınanlar var. Dünya listelerinde en önde yer alan şirketlerden biri olan Burger King ekonomik kriz döneminde yüzlerce restorant açtı ve ciro rekorları kırdı. Tüm bunların bedelini kölelik koşullarında çalışan işçilerin ödediğini belirten Gülbahar Bad, birlikte mücadele etmek için Tez Koop-İş Sendikası'na üye olduklarını ve bu yüzden işverenin, "Ben yasa tanımam, sendikal hak tanımam, canımın istediğini işten çıkarırım" diyerek sendikalı işçileri işten çıkarttığını belirtti.

Gülbahar Bad şunları söyledi: "Tez Koop-İş Sendikası'nda tüm gücümüzle örgütlenmeye devam edeceğiz. Atılan arkadaşlarımızın işe geri alınmasını, iş yerinde baskılara son verilmesini, sendikal örgütlenme hakkımıza saygı duyulmasını istiyoruz. Burger King çağrı merkezi çalışanları olarak, Tek başına bir hiç, örgütlüyken bir güç olacağız!"

ETHA