Bursa'da sendika mücadelesi yürüttükleri için işten atılan BOSCH ve REXROTH işçileri, İstanbul Maslak'taki BOSCH Genel Merkezi'nin önünde çadır kurdu. Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, işe dönene kadar direnmeye kararlı.

BAKANLIK VE TÜRK METAL-İŞ İLİŞKİSİ

ANF'ye bilgi veren Birleşik Metal-İş Bursa Şubesi yetkilisi, geçtiğimiz yıl nisan ayında BOSCH işçilerinin Türk Metal-İş sendikasından istifa ederek sendikalarına üye olduğunu kaydetti. "4600 civarındaki işçiden yüzde 75'i sendika değiştirmiş oldu. Bundan sonra ise baskılar başladı. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal-İş ortaklığında işyerlerinde baskılar oldu ve işten çıkartılmalar başladı" diyen yetkili, Çalışma Bakanlığı'nın sendikalarına yönelik politikasını da şöyle anlattı: "Fabrikada yetki talebinde bulunduk ama Çalışma Bakanlığı tarafından prosedüre aykırı şekilde reddedildi. Yetki prosedürüne göre başvurumuzdan sonra 6 işgünü içinde mahkemeye götürme hakkımız vardı. Bakanlık bunu uygulamadan sendikamızın başvurusuna olumsuz yanıt verdi ancak Türk Metal-İş'in başvurusunu da kabul etti. Burada da yine hukuka aykırı davranıldı; sonradan yapılan bu başvuruya yanıt verilmemesi gerekirdi."

MAHKEME TARİHTE BİR İLKİ BAŞARDI

Birleşik Metal-İş yetkilisi, "Türkiye tarihinde ilk kez iş mahkemesi ilk duruşmada karar açıkladı. Benzeri ile daha önce hiçbir şekilde karşı karşıya kalınmamıştı. Bilirkişi ataması, tanıkların dinlenmesi, delillerin tespiti ve dosyaların incelenmesi gerekirdi ama bunların hiçbirine gerek duymadan mahkeme ilk celsede itirazımızı reddetti ve Çalışma Bakanlığı'nın kararını onadı" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda ise sağlık raporu almasına rağmen Birleşik Metal-İş üyesi işçilerden Akan Yılmaz, işten çıkarıldı. Fazla mesaiye kalmadığı gerekçesiyle de Metin Gürgün'ün işine son verildi. İki işçi de aynı zamanda sendikanın aktif çalışanlarından. Üçüncü olarak da Serkan Erbay adlı işçi işten çıkarıldı.

İşlerine son verilen fabrika çalışanları İstanbul'daki BOSCH Genel Merkezi'nin önünde direnişe başladı. İşçiler, işlerine dönüşleri sağlanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyor. (ANF)