Beyaz yakalıların emek ve dayanışma örgütü Plaza Eylem Platformu, Yapı ve Kredi Bankası’nda çalışırken uğradığı mobbing ve kötü çalışma koşulları sonrasında beyin kanaması geçirerek hayatını yitiren Nadide Kısa hakkında İstanbul Levent'teki banka binası önünde basın açıklaması yaptı.

Platformun çağrısıyla öğle tatilinde Levent metro durağında buluşan beyaz yakalılar, buradan Yapı Kredi binasına yürüdüler. Yürüyüşte "Unutmazlar, unutmayız, unutmam" ifadeleriyle Nadide Kısa'nın fotoğrafı taşındı.

Banka önünde yapılan açıklamada Tüpraş'ta hayatını kaybeden işçilere de değinildi. Platform adına basın açıklamasını okuyan beyaz yakalı, Japonya'da aşırı çalışmadan ölümlerin "karoshi" olarak adlandırıldığını ve Türkiye'de de benzer çalışma koşullarının var olduğunu belirtti.

Beyaz yakalı çalışanlar, iş cinayetleri ve benzer kayıplar yaşandığında işin durdurulmasını, yas hakkına saygı gösterilmesini, yaşananlardan çalışanların sorumlu tutulmamasını, iş yerlerinin denetlenmesini istediler.

Açıklamada "Esnek üretim ve yönetişim araçlarının her yanı keskin bıçak olduğunun farkında değilsiniz. Ekonomik zorla, sosyal zorla, hukuki zorla insanlık dışı koşullarda çalıştığımız yetmiyormuş gibi şimdi psikolojik zor kullanmayı deniyorsunuz" denilerek "benliğimizden elinizi çekin" ifadeleri kullanıldı.

Yürüyüş ve açıklama sırasında "çalışırken ölmek istemiyoruz", "şirket elini benliğimden çek", "performans sistemi kurumsal mobbingdir", "fazla mesai öldürüyor" ve "Nadide Kısa ölümsüzdür" sloganları atıldı.