Borusan Holding'e bağlı Borusan Lojistik'te sendikalı oldukları için işten çıkarılan 41 işçi direnişini Topkapı Sarayı önünde sürdürdü.

 

İşçiler, Borusan Filarmoni Orkestrası'nın Aya İrini Müzesi'nde 40. İstanbul Müzik Festivali nedeni ile verdiği konser alanın önündeydi.

 

Saat 20:00'deki konser öncesinde Topkapı Sarayı'nın önüne gelen işçiler, "İşçi Kıyımına Ortak Olma Borusan'ı Boykot Et", "Borusan Lojistiğe Sendika Girecek" sloganları attı.

Slogan ve düdüklerle konsere gelenlerin dikkatini çekmek isteyen işçiler, durumlarını anlatan bildirileri dinleyicilere dağıttı.

 

Konsere gelenler bildirileri almakta çok istekli görünmese de işçilerin sloganlarını duymama gibi bir seçenekleri yoktu.

 

Eylemde konuşan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, sosyal projelere destek sunup, sendikalı olduğu için çalışanlarını işten atan, sendikayı tanımayan Borusan'ın sponsorluk yaparak vicdan satamayacağını dile getirdi. Serdaroğlu, ITUC raporlarında Türkiye'nin sendikal hakların ihlal konusunda üst sıralarda olduğunu söyleyerek ILO'nun 'Kara Liste' uygulamasını kaldırmasını hatırlattı. Sermayenin ayıbını kapatamayacaklarını ifade etti. Serdaroğlu, işçiler geri alınana kadar dünyanın hangi yerinde olursa olsun eylem yapacaklarını ifade ederek konuşmasını bitirdi.

 

İŞÇİLERDEN SENFONİ

Konuşmaların ardından halaylar çeken işçiler, Borusan'ın senfoni orkestrasına alternatif olarak bağlama eşliğinde türküler söylediler.

 

PEKİ NE OLMUŞTU?

Borusan Lojistik'te çalışan işçiler, ücretlerinin reel olarak düşmesi, performans adı altında 3,5 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırılmak istenmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş'e üye oldu.

 

İşçilerin sendikaya üye olduğunu öğrenen işveren önce 25 işçiyi "performans düşüklüğü" nedeniyle işten çıkardı. Ardından depolarda çalışan 16 işçiyi başka depolara gitmedikleri gerekçesiyle tazminatsız işten çıkardı

 

"MODERN İŞVEREN PROFİLİ NEREDE?"

41 işçi, Rumeli Hisarı'nda yer alan Perili Köşk'teki Borusan Holding Genel Merkezi ve Tuzla Depo önünde işe dönmek için direniş çadırı kurdu.

 

Borusan Lojisk'te çalışmaya devam eden işçiler ise sendikaya üye olmamaları için baskıyla karşı karşıya.

 

Nakliyat İş, yaptığı açıklamada, Borusan Holding'in diğer işletmelerden farklı olarak kültür, sanat ve sosyal etkinliklere önem verdiğini, çalışanların haklarına saygı gösterdiğini ve modern işveren profile mesajı verdiğini ancak en temel anayasal hak olan sendikalı olma hakkını ihlal ettiğini söyledi.

 

İşten çıkarılan Sezgin Durmaz, ücretlerin yükseltilmesi için sendikaya üye olduklarını ve "performans düşüklüğü" bahane gösterilerek işten çıkarıldıklarını söylüyor. (Bianet / Nilay Vardar)