İş yavaşlatma eylemine katıldıkları gerekçesi ile THY tarafından işten çıkartılan personel ilk kez basının karşısına çıktı.

 

Kendilerine "THY işçileri 29 Mayıs Birliği" adını veren grup basın toplantısında, bugüne kadar kendilerinin yerine başkalarının konuştuğunu, sendikanın kendilerini yalnız bıraktığını ve THY'nin savunma almadan kendilerini işten çıkardığını söyledi.

 

"Bugün biz burada ilk kez açık kimliğimizle konuşuyoruz" diyen grubun basın toplantısında önemli başlıklar ise şöyle:

 

- Bizler bugüne kadar isimlerimizin rumuzlu hali ile basında yer aldık ama artık susmayacağız.

 

- THY'nin işten attığı arkadaşlarımız arasında 1 yıldan 15 yıla değişen sürelerde çalışanlar vardı. THY'nin buraya gelmesinde bizim emeğimiz göz nurumuz var. Aldığımız ücreti sonuna kadar hak ettik.

 

- 400'e yakın arkadaşımızın işten atılmasına itirazımız var. İşimizi severek yaptık ama haklarımızı da biliyoruz.

 

- Bizler yasal hakkımız olan basın açıklamasına katıldığımız veya sadece dinlediğimiz için işten atıldık. THY 2 milyon dolardan söz ederken Suriye'de bıraktığı 12 milyon dolar ve Bosna Hersek'teki 30 milyon dolardan fazla zararı neden gündeme getirmiyor?

 

- Sendika yönetimi demokratik, meşru bir tepki çağrısı yaptığını neden açıklamıyor. Bizlerin haklarını ücretsiz savunacak hukukçular varken sendika avukatı neden tazminatımızdan yüzde 10 pay istiyor?

 

- Sendikacıları kendi geleceklerini düşündükleri kadar üyelerini de düşünmeye davet ediyoruz. Bizler dayanışma içinde haklarımızın takipçisi olacağız.

 

- Hayatlarımız paramparça oldu, darma duman oldu

 

- O gün evinde raporlu olduğu halde işten atılan arkadaşlarımız da var

 

- İşe dönüş umudumuzu koruduğu için henüz dava açmayan arkadaşlarımız var.

 

İşten atılan THY personelinden bazıları hurriyet.com.tr'ye konuştu:

 

Gökhan Eryılmaz (32): 14 yıldır THY'de çeşitli kademelerde çalıştım. İşten atılma haberini Güney Kore'de uçuşta görevdeyken aldım. Haberi 4 Temmuz akşamı aldım. Geri dönüş uçuşumuz 7 Temmuz'daydı. Oradaki 48 saat boyunca yaşadığım çileyi anlatamam. Diğer görevli arkadaşlarım benim için bilet parası toplamaya çalıştı. En sonunda İstanbul'daki şirket merkezi ile yapılan görüşmeler sonucunda pass (biletsiz) yolcu olarak uçağa alınmama karar verildi. Mağrudiyetimiz çok büyük.

 

Zeynep Şenlik (25): Dokuz ay önce işe başlamıştım. Esas mesleğim Almanca öğretmenliği. Ama atama yapılmadığı için göreve başlayamadım ve THY'de çalışmaya başladım. İşimi de çok seviyordum. Atılma haberini eylemin ilk günü olan 29 Mayıs günü evde hasta yatarken aldım. Ben eyleme hiçbir şekilde katılmadım, hatta eylem alanında bile bulunmadım. O alanda olduğuma dair tek bir görüntümü dahi bulamazlar. Eğer, bulurlarsa susar köşemde beklerim. (Hürriyet)