DİSK, 15-16 Haziran 1970'in yıldönümünde Kızıl Davul bandosuyla Avusturya İşçi Marşı’nı söylemeye çağırdı…

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kızıl Davul'dan  aydın ve sanatçılara çağrı 15-16 Haziran Direnişi kutlamaları için çağrı yapıldı.

 

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, "DİSK kortejinin en önünde, Kızıl Davul bandosunun yürütücülüğünde, işçilerden ve sanatçılardan oluşturacağımız koroda hep birlikte 'Avusturya İşçi Marşı'nı söylemeye çağırıyoruz!" dedi.

 

DİSK'ten yapılan açıklamada 15 Haziran Cuma günü saat 10.00'da DİSK Genel Merkezi önünde toplanılacağı belirtildi ve "Şimdi işçi sınıfıyla saf tutmak için, sanat emeğini savunan sanatçı dostlarımızı kortejimizin en önüne; yaylısından tellisine, üflemelisinden tuşlusuna ve vurmalısına kadar tüm enstrümanlarla birlikte ezgiler kurmak ve hep bir ağızdan marş söylemek için dostlarımızı bekliyoruz" denildi.

 

15-16 HAZİRAN 1970

15-16 Haziran 1970 grevi işçi sınıfı mücadele tarihinde "Büyük Direniş" olarak adlandırılır.

 

Büyük Direniş Demirel Hükümeti'nin grevleri ve işçi mücadelesini engellemek için 11 Haziran 1970'de 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yapması sonrası başladı.

Bu değişiklikler DİSK'in kapatılması sürecinin önünün açıyor ve grev hakkını kaldırıyordu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayan DİSK yöneticileri, 14 Haziran Pazar günü yapılan toplantıda direniş kararı aldı.

 

15 Haziran sabahı İstanbul, İzmit ve Gebze'de 100 bine yakın işçi 113 işyerinde birden iş bıraktı.

 

16 Haziran Pazartesi günü, 98 arkadaşını "iş cinayetleri"nde kaybeden Tuzla Tersanesi işçileri, DİSK ve Limter-İş'in öncülüğünde greve çıktılar. DİSK üyesi işçilerin direnişine Türk-İş üyesi işçiler de katıldı. 15 ve 16 Haziran'da İstanbul'un dört bir yanında çıkarılan yeni yasaya isyan eden işçiler direnişe geçtiler. Devrimci öğrenciler de bu tarihi direnişte işçilerle birlikte mücadele ettiler.

 

16 Haziran'da Kocaeli ve İstanbul'da iki aylık sıkıyönetim ilan edildi. 12 Mart ve 12 Eylül Askeri Darbelerinde Kemal Türkler ve diğer DİSK yöneticileri halkı kışkırtmak ve bölücülük propangandası yapmaktan yargılandılar; davalardan beraat ettiler.

 

Toplam yedi kişinin hayatını kaybettiği 15-16 Haziran Direnişi sonrasında CHP Genel Sekreteri Bülent Ecevit, Genel Başkan İsmet İnönü ile birlikte partisi adına, Türkiye İşçi Partisi'nden ayrı olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

 

Anayasa Mahkemesi, 274 ve 275 Sayılı yasalarda yapılan değişiklikler iptal etti. Yasa da Anayasaya aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

 

* Buluşma Yeri: DİSK Genel Merkezi

 

Tarih: 15 Haziran 2012, Cuma, Saat: 10.00

 

(Bianet)

 

Avusturya İşçi Marşı

Hayat denilen kavgaya girdik, çelik adımlarla yürüyoruz

Biz, bu karanlık yolun sonunda, doğacak güneşi görüyoruz

Dağları aşıyor, bak yakınlaşıyor, kızıl yıldıza hep koşun

Bu bir rüya değil, bu bir hülya değil, yıldızıdır kurtuluşun

 

Kara deryalarda bir fenersin, senin ışığınla yürüyoruz

Biz, bu karanlık yolun sonunda, doğacak güneşi görüyoruz

Fabrikalarda biz, tarlalarda biziz, biziz hayatı yaratan

Din farkı bilmeyiz, dil farkı bilmeyiz, sanki doğduk bir anadan

 

Anamız amele sınıfıdır, yurdumuz bütün cihandır bizim

Hazırlandık son kanlı kavgaya, başta bayrağımız sosyalizm

Bayrağını yükselt, daha daha yükselt, yükselt bayrağı yukarı

Bugüne vuralım, yarını kuralım, kaldıralım sınıfları