Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Gemi Söküm Tesislerinde meydana gelen ölümleri protesto etti. Basın açıklaması Platform sözcüsü Eğitim Sen İlçe Temsilcisi Ahmet Tüfek tarafından okundu.

Ayrıca platform aldığı kararlar doğrultusunda değişik partilere mensup İzmir Milletvekillerine ve mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanlıklarına faks çekerek, Aliağa Gemi Söküm işletmelerindeki iş cinayetlerini yerinde incelemeye çağırdı.

3 Nisan 2013 tarihinde gemi söküm tesislerinde yaşanan ‘iş kazalarına’ bu kazalarda yaşamını yitiren işçilere dikkat çekmek ve en önemlisi bu iş yerlerinde yaşanmasını istemedikleri ‘kaza’lar için önlemler alınması amacıyla bir basın açıklaması yapan Platform hakkında yetkililer uyarıları dikkate almayan yerine konuyu saptırarak ‘bunlar gemi söküm tesislerini kapattırmak istiyorlar ve arkalarında siyasi rant peşinde koşanlar var’ diyerek açıklama yaptılar.

Emek ve Demokrasi Platformu ise geri dönüşümün çevreci bir üretim olduğunu, Dünyanın değişik koylarında çürümeye terkedilecek yaşlı ve eski gemilerin burada ekonomiye kazandırıldığının bilincinde olduklarını belirtti.

Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklama şöyle devam etti:

“Bizler, Gemi sanayicilerinden çevreye ve insana duyarlı, gerekli önlemlerin alındığı bir üretim gerçekleştirmelerini istemekteyiz. İstiyoruz ki Aliağa işçi ölüm haberleriyle güne başlamasın. Önlemler alınarak üretim gerçekleşsin.

İtalya'dan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'ne getirilen 'Quail Cruises' adlı kruvaziyer gemisinin makine dairesinde biriken suyu boşaltmak için işçiler mazotla çalışan su tahliye pompasını çalıştırıp suyu boşaltmak istemişler. Çalıştırılan pompanın egsoz gazından zehirlenen Doğan Balcı ile Davut Özdemir adlı iki işçi arkadaşımız yaşamlarını yitirmiştir.

Zehirlenen ve durumları ağır olduğu belirtilen diğer işçilerden Ahmet Acet Ege Üniversitesi'ne, Nuri Çetin ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Daha çok para kazanma hırsı ile gerekli önlemlerin alınmadığı, uygun çalışma koşulları sağlamadan işçi çalıştırmak cinayete davetiye çıkarmaktır.

Bu iş cinayetlerinin sorumluları, patronların en basit emniyet tedbirlerini bile almadan, aşırı kar hırsı ve insana değer vermeme anlayışıyla çok çalıştırmasıdır. Ve bunlara göz yuman, görmezden gelen, işçilerin çığlıklarına kulaklarını tıkayan Hükümet ve yerel yöneticilerdir. Yetkilileri uyarıyoruz, bu iş cinayetlerine kaza deyip üstünü örtmek cinayete ortak olmaktır.”

Murat Yalçın / Demokrat Haber Aliağa