İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu Çapa Tıp Fakültesi'nde Mono Blok önünde açıkladı.

Rapor açıklanmadan önce forum düzenlendi. Enerji-Sen üyesi Süleyman Keskin, yaptığı konuşmada, enerji iş kolunda yaşadıkları sorunları anlatırken, sorunların çözümü için mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

Forum yöneticisi Erkan Aslan ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikleri anlattı. Aslan, yasanın sadece kamuda çalışanları değil işçi, memur, taşeron bütün çalışanları kapsadığını kaydetti. Forumda ayrıca Çapa Tıp Fakültesi'nde çalışan işçilerin yaşadıkları iş kazaları ve sağlık sorunları dile getirildi.

TARIM İŞÇİLERİNİN ÖLÜMÜNDE ARTIŞ VAR

Forumun ardından Coşkun Canıvar, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Rapora göre; Ağustos ayında en az 147 işçinin hayatını kaybetti.

Yaz sıcağında çalışan tarım işçilerinin ölümünde bu yıl artış oldu. 34'ü mevsimlik tarım işçisi, 16'sı çiftçi olmak üzere 50 tarım işçisi hayatını kaybetti. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe ise 26 işçi yaşamını yitirdi.

21 ÇOCUK İŞÇİ İŞ CİNAYETİNE KURBAN GİTTİ

Günde 18-20 saate varan çalışma saatiyle taşımacılık sektöründe 14 işçi yaşamını yitirirken, Ağustos ayında ekonomide görünmez kılınmaya çalışılan 15 kadın işçi hayatını kaybetti. Ağustos ayında çeşitli sektörlerde çalışan 21 çocuk işçi yaşamını yitirirken, raporda Ankara Adliyesi'nde hakim adayı olarak stajyerlik yapan 26 yaşındaki Didem Yaylalı, kendisine yapılan baskılar ve hakim olma hakkı elinden alındığı için intihar ettiği belirtildi.

SAĞLIK ORTAMI KAOSA DÖNÜŞTÜ

Sağlık emekçileri ve hastalar açısından sağlık ortamının kaosa dönüştüğünü ifade eden Canıvar, "Taşeronlaştırma derinleşirken sağlık emekçilerinin güvencesiz çalışma koşulları artık dayanılmaz boyutlara ulaştı ve çözümü zorunlu bir hale geldi" dedi. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde can güvenliğini tehdit eden sorunlar yaşadıklarını ifade eden Canıvar, Zafer Açıkgözoğlu adlı işçinin şiddetli yağmurun yağdığı 14 Haziran günü Acil Travmatoloji binasının alt katını basan suyu tahliye etmekle görevlendirildiğini, görevi olmamasına rağmen güvenlik önlemi almadan tıkalı kanalı açarken karaciğer sorunu yaşadığını belirtti. Canıvar, Açıkgözoğlu'na karaciğer nakli yapıldığını kaydetti.

Canıvar, "Sağlığımıza ve geleceğimize sahip çıkacağız" dedi. (Başka Haber)