Sendikal örgütlenme haklarını kullandıkları için işten atılan DHL Türkiye işçisinin 284 gündür sürdürdüğü direniş bugün bir kez daha uluslararası ölçekte dayanışma eylemlerine konu oluyor.

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi oldukları için işten çıkarılan 30 işçi'nin DHL Esenyurt ve Gebze depoları önünde başlattıkları direniş, TÜMTİS'in de bağlı olduğu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (İTF) tarafından bir kez daha uluslararası bir eylem gününe konu edildi. Geçtiğimiz yılın 12 Aralık tarihinde yine İTF'in çağrısıyla dünya ölçeğinde düzenlenen ve 60'ı aşkın ülkede DHL işçilerinin ve sendikacılarının Türkiye DHL işçileriyle dayanışma için eylemler yaptığı ilk küresel eylem gününün ardından bugün düzenlenen ikinci küresel eylem günü "DHL Aileler Günü" adı altında hayata geçiriliyor.

YURTDIŞINDAN BİR HEYET

İşten çıkarılan ve direnin DHL işçilerinin aileleriyle de dayanışmayı öne çıkarmayı hedefleyen ikinci küresel eylem günü kapsamında bugün 12.30'da DHL Esenyurt Deposu önünde bir eylem yapılacak. Eyleme dün İstanbul'da düzenlenen "Türkiye'de Sendikal Haklar ve Sendikal Örgütlenme" başlıklı forum için yurtdışından gelen İTF, UNİ, İndustriall gibi Küresel Sendikal Federasyonların temsilcileri ve Türkiye'den çok sayıda sendikacı da destek verecek.

SOSYAL MEDYA KAMPANYASI BAŞLADI

Eylem günü kapsamında öncekinde farklı olarak etkin bir de sosyal medya kampanyası yürütülecek. Herkesi #26martdhlküreseleylemgünü hastag'i altında gün boyu dayanışma ve destek twitleri atmaya davet eden TÜMTİS ve direnişi destekleyen dijital aktivistler, bu kampanyanın direnişin kamuoyunun gündemine daha etkin bir şekilde girmesini sağlamak için büyük önem taşıdığı vurguluyor.

MAHKEME 4 İŞÇİNİN SENDİKAL NEDENLE İŞTEN ÇIKARILDIĞINA HÜKMETTİ

İşçilerin direnişi Küresel Eylem Günü'yle daha da güçlenirken, Türkiye mahkemeleri DHL'de işten çıkarmaların sendikal faaliyet gerekçeli ve haksız olduğuna hükmetmeye başladı. Son olarak DHL'nin dört kişiyi sendikal faaliyetleri nedeniyle işten attığına hükmeden mahkeme kararına atıfta bulunan UNI Global Union Genel Sekreteri Philip Jennings 'Türk adalet sistemi konuştu. DHL Türkiye'de sendika kurmak istedikleri için işçilerini işten çıkararak uygunsuz hareket etmiştir. DHL daha önce Türk Mahkemelerinin kararını uygulayacağını taahhüt etmiştir. Bu taahhütlerini yerine getirmeleri, işçileri geri almaları ve sendikasızlaştıma faaliyetlerinden vazgeçmeleri için DHL yönetimine çağrıda bulunuyoruz' dedi.

İSTANBUL'DA DÜZENLENEN SENDİKAL FORUM'DA DHL İŞVERENİNE ÇAĞRI

Öte yandan üç küresel sendika UNI Global Union, Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu ve IndustriALL, aralarında TÜMTİS'in de olduğu Türkiyeli sendikalarla dün İstanbul'da Sendikal Haklar ve Örgütlenme Forumu'nda bir araya geldi. Türkiye'den de çok sayıda sendika başkanı ve yöneticisinin yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı toplantıda Deutsche Post DHL gibi çokuluslu şirketlerin çalışanlarına sağlanan yasal korumanın ve saygının artması için çağrıda bulunuldu.

Forumda DP DHL'in Türkiye'de hem uluslararası kanunları hem de kendi toplumsal sorumluluk standartlarını ihlal ettiği vurgulanırken, DHL Türkiye'de çalışanlarının bir sendikaya üye olmasını düzenli olarak engellendiği ifade edildi.

KÜRESEL FEDERASYONLAR TÜRKİYE'DEKİ İŞÇİLERİN KORUNMASI İÇİN DAHA ÜST DÜZEY BİR İŞBİRLİĞİ HEDEFLİYOR

UNI, ITF, IndustriALL ve Uluslararası Gıda Çalışanları Birliği (IUF) gibi küresel sendika federasyonları, Türkiye ve diğer ülkelerdeki işçilerin korunması için daha üst düzey bir işbirliği kurmayı hedefliyorlar. ITF'in Genel Sekreter Vekili Steve Cotton 'ITF ve diğer küresel sendikalar, kendilerini her geçen gün daha kırılgan konumda bulan küresel tedarik zinciri çalışanları ile dayanışma sergilemek için bir araya geldiler. İşten çıkarmaları protesto etmek için yapılan direnişe destek vereceğiz. Haksız yere kovulan DHL çalışanları bizim tam desteğimize sahipler. Bu amaçla DHL Aileler Günü küresel eylemini düzenlemekteyiz' dedi.

BUGÜN DHL İŞÇİLERİNİN AİLELERİYLE DAYANIŞMA MESAJI ÖN PLANDA OLACAK

Bugün düzenlenen DHL Aileler Günü'nde, Doğan Ervan ve eşi Dilay gibi işçilerin yaşadıkları çile de anlatılacak. Dilay 'Eşim kendini işine adamış bir DHL çalışanıydı. İşini ailesinin bile önüne koyardı. O üzüldüğünde bütün aile üzülüyor ve mutsuz oluyoruz. Eşimi bu mücadelesinde destekliyorum. Yıllarca haklarını geri almak için direnişte kalsa bile onun yanında olacağım' dedi. DHL Aileler Günü kapsamında Londra'da yapılacak etkinlikte, DHL'in ana ortaklarından olan Alman Hükümetini protesto etmek amacıyla Alman Elçiliğinin önünde gösteri yapılacak. Tüm dünyada, eylemi destekleyenler ülkelerindeki Alman Elçiliklerine gidecek ve DHL'in yerel ofislerine mektuplar yazarak dayanışmada bulunacaklar.

EmekDünyası.Net