İstanbul İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yayınlanan verilere göre, 2012 yılında en az 867 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti.

Medyadan derlenen haberlerle belirlenen bu verilere göre, yaşamını yitiren işçilerin 15'ini 14 yaş ve altı çocuk işçiler; 19'unu 15-17 yaş arası genç işçiler; 162'sini 18-27 yaş arası işçiler; 384'ünü 28-50 yaş arası işçiler; 89'unu 51 yaş ve üstü işçiler oluştururken, 198 işçinin yaşının tespit edilemediği belirtildi.

Bütün iş kazalarının önlenebilir olduğunu belirten İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, bundan dolayı yaşananların "iş kazası" değil "iş cinayeti" olduğuna dikkat çekerek, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, her ay 120 ila 130 sigortalı işçinin hayatını kaybettiğine vurgu yapılarak, kendilerinin yayınladıkları verilerin "en az" kriteri üzerinden olduğu belirtildi.

EN ÇOK İNŞAAT İŞÇİLERİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yayınlanan verilere göre, yaşanan ölümlerin çoğunluğu inşaat sektöründe meydana geliyor. Buna göre, 2012 yılında en az 278 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Tarım ve ormancılık alanında 89 işçi yaşamını yitirirken, daha çok mevsimlik işçiler ve bu işçilerin geçirdiği kazalar sonucu işçiler yaşamlarını yitirdi. Enerji alanında 83 işçi yaşamını yitirirken, maden kazaları ve göçüklerde ise 80 işçi can verdi. Ayrıca 2 yıl önce Maraş Afşin'de meydana gelen göçükte kaybolan 9 maden işçisinin cenazesi ise halen bulunmadı.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL'DA YAŞANDI

Meclis tarafından, 2012 yılında kayıt altına alınan iş kazalarına göre, en çok İstanbul'da işçi yaşamını yitirdi. 102 işçinin öldüğü İstanbul'un ardından sanayi şehirleri İzmir, Ankara, Adana, Konya, Bursa, Antep gibi şehirlerde de çok sayıda işçi yaşamını yitirdi. (yuksekovahaber)