“Seksi giyiniyor olmamız sizinle seks yapmak istediğimiz anlamına gelmez.”

Oscar’lı oyuncu, güzeller güzeli Cate Blanchett’ın Amerikan moda dergisi Instyle’ın ‘yılın moda ikonu’ ödülünü alırken yaptığı konuşmadan.

Amcamın eşi geçenlerde bir uyarı yapma ihtiyacı duydu: “Karın çok açık giyiniyor. Evde senin için istediği kadar çıplak (çıplak sözcüğü ona ait) giyinebilir ama dışarıda başkaları için ne gerek var.”

Karımın bir nişanda giydiği elbiseyi kastediyor. Aslında karımın elbisesinin kısalığı dizüstü bile değildi, hele üst kısmı için dekoltenin lafı bile olmazdı.

“Karımın o elbisesini ben seçtim,” dedim.

“Bu yüzden sana söyledim,” dedi.

Müslüman coğrafyasında, bu haftanın Kürtler ’in Kerkük’ü teslim etmeleri dışındaki en önemli haberi Suudi Arabistan’da başı kapalı olmayan bir kadının topluluk içinde rahatça ve herhangi bir saldırıya uğramadan kalabilmiş olması oldu. Üstelik bu yabancı kadına bir de vatandaşlık verildi, şart olarak başını kapatmasını istemeden. Tek önemli detay bu kadın görünüşündeki yeni vatandaşın bir robot olmasıydı.

Amcam ve eşi öyle ahım şahım dindar geçinen insanlar değiller aslında. Ama gerektiğinde “Biz hayatımızı dinimize göre kurarız” demekten de çekinmezler.

Ama bunun sonu nereye varır?

Yüzünü kollarını da kapatsın demezler mi?

Siyah bir gözlük taktırtıp başka engeller de çıkarmazlar mı?

Ve dahası ve dahası…

Aslında amcam ve eşi öyle saygın üniversitelerden diplomalar almış kişiler değiller, hatta ilkokulu bile hakkıyla bitirdiklerinden kuşkuluyum. Ama bunların eğitimlisi de eğitimsizi de bu gibi konularda o kadar benzerler ki (örneklerini o kadar çok gördük ki), “bizim hassasiyetlerimiz, bizim dinimiz” deyip başka da bir şey demezler.

Birkaç gün önce Türkiye (Cumhuriyeti sözcüğünü sosyal medya hesaplarından çıkaran onlar, ben değilim) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir camide Kuran okurken videosu sosyal medya da göründü. Bu videoyu paylaşan da daha dün adalet bakanlığı koltuğunda oturan bir kişi, şimdi de başbakan yardımcısı.

Bir ülkenin başındakiler; hangi ülke olursa olsun, hangi din olursa olsun; din adamı gibi görünmeye bu kadar hevesliyseler, bu engellemeler artmaz mı, düzeltiyorum, bunun sonu nereye varır?