Yazık. Çok yazık. Birleşik Haziran Hareketi'nin açıklaması içeriğinin tersine AKP’ye hizmet eden bir açıklama. Gezi ruhuna ters düşen bir açıklama. Halkların enternasyonal dayanışmasına aykırı bir açıklama. Özgürlükçü, laik bir yaşam ruhuna aykırı bir açıklama. Birleşik Haziran Hareketi tarihi sorumluluktan kaçıyor. Ürkek, şeffaflıktan yoksun. Kürt halk mücadelesine karşıtlığı var. Milliyetçilikten, üstü örtülü kemalizmden kopamamış. Hey ÖDP, kuruluş yıllarını ve felsefeni hatırla. TKP ve versiyonlarına, milliyetçi, şoven, nasyonal sol anlayışlara teslim olma. Gün bugün HDP ile omuz omuza olma günüdür. AKP’nin plebisiter diktatörlüğüne engel olmak için, hakkaniyet ve dillerin, halkların hak eşitliği temelinde barış için, plebisiter faşizmi önlemek için gün HDP ile omuz omuza olmak günüdür.

Birleşik Hazirancılar siz Gezi ruhuna sadıksanız, Gezi'nin anlamına vakıfsanız; şovenizmden, milliyetçilikten, Kemalist tortulardan sıyrılın. HDP ile el ele verin. ÖDP ve Birleşik Haziran Hareketi, siz eğer perde arkasında CHP demiyorsanız, tarih sizi affedecekse tek tavrınız HDP’ye omuz vermek olmalıdır. Bunu yapmaz iseniz, Türkiye halkları, dünya halkları böylesi önemli bir süreçte sizi enternasyonalizme, paylaşımcı adalete, anarko-komünal toplum projesine arkasını dönmüş politik gruplar olarak değerlendirir. Bugün nasıl iç güvenlik yasasına oy verenleri bu toplum ve insanlık tarihi affetmeyecekse HDP ile omuz omuza olmaktan kaçınan sizleri de sorumluluk duymayan “sözde” solcular  olarak Türkiye sol tarihi mutlaka yazacaktır. TKP’den asla bizim beklentimiz yoktur. Ama ÖDP kuruluş yıllarındaki yarattığı umudu, felsefesini hatırlayarak hafızasını karartmadan kendine gelmelidir. Gezi ruhunu temsil etmek Birleşik Haziran Hareketi'nin asla tekelinde değildir. Gezi, Kürttür, Ermenidir, Yahudidir, Rumdur, Çerkesdir, Türktür, Süryanidir, İşçidir, Esnaftır, Aydındır, Liberaldir, Sosyalisttir, Anarşisttir, Çevrecidir, LGBTİ’dir. Gezi dünyanın tüm halklarıdır. Gezi direnişini sömürerek politika yapmak sola bir kazanım getirmez. Gezi direnişini devlet de anlamamıştır, şu anda sırtından teori üretmeye çalışan sol da anlamamıştır. Gezide çarpan yürek bugün HDP için çarpmalıdır. Özellikle ÖDP’nin kuruluş yıllarındaki yarattığı imaj ve umudu hatırlayarak CHP ve TKP kuyrukçuluğuna düşmeden doğru bir konumlanmaya yönelmelidir. Sadece ÖDP’nin değil, gerçek sosyal demokratların da destek vermesi gereken adres HDP olmalıdır. Zira CHP Avrupai anlamda dahi sosyal demokrat bir parti olmaktan yüzlerce kilometre uzaktır.

Çok önemli, kritik bir tarihsel süreç yaşıyoruz. Haziran seçimlerinin önemi çok yaşamsaldır. Plebisiter tiranlığı önlemek için, Mussolini yasalarını önlemek için, kokuşmuş uzlaşmalara dayalı sahte barışları önlemek için, dillerin ve halkların hak eşitliğine dayalı hem bireysel hem de kolektif hakları herkes için, tüm insanlarımız için kalıcı bir şekilde teminat altına almak için haziran seçimlerinde tüm gücümüzle HDP’nin desteklenmesi, belirleyici bir fonksiyon taşımaktadır. Haziran seçimlerinde HDP’ye verilecek her oy aynı zamanda Kobani direnişine, Katalanya halkına, Bask halkına, İrlanda halkına, dünyanın tüm ezilen halklarına da verilmiş bir selam olacaktır. Birleşik Haziran Hareketi'nin açıklamasının içeriği halklarımızın çıkarlarıyla, dünya halklarının enternasyonal gereksinimleriyle örtüşmemektedir. Birleşik Haziran Hareketi bu tavrı ile farkında olmadan, istenci dışında mevcut statükonun yedeği durumuna düşmüştür.

Bugün halkların dayanışmasının, kalıcı özgürlüklerin savunusunun, paylaşımcı adaletin, özgür birey ve özgür toplum anlayışının gerçek anlamda savunusunu her şeye rağmen eksikleriyle, yetersizlikleriyle HDP yapmaktadır. Toplumsal vicdanın sesini duyanların tereddüt etmeden, amalarını bir tarafa koyarak net bir şekilde zulme karşı, plebisiter diktatörlük anlayışına karşı önümüzdeki genel seçimlerde, coşku ile, kararlılıkla HDP’nin yanında yer alması gerekmektedir. Özellikle ÖDP dar grupçu, solda gelenekselleşmiş olan küçük dükkancılıktan sıyrılmalı, bu uzun özgürlükler maratonunda HDP’nin yanında yer almalıdır. TKP’den böyle bir beklentimiz yoktur. Ama ÖDP’den böyle bir beklentimiz vardır. Gün tüm sosyalistlerin, tüm demokratların, vicdanı olan tüm liberallerin, zulme karşı olan tüm insanların HDP saflarında omuz omuza bir araya gelmesi günüdür.