BİR HAWAR YÜKSELDİ AMED NEWROZUNDA….

VURULMUŞ BİR GÜZEL ÇOCUK, KANLAR İÇİNDE

Newroz dedin mi ilk akla gelen Amed’dir. Amed de olmak bir başkadır. Hemen herkes bir defa da olsa gelmek ister, görmek ister… hele serde gençlik varsa işte o zaman tutamazsın kendini. Kawa’yla kol kolasındır. Vurursun demire Vurursun örse, demiri tavda döversin. Artık bir olmuştur bütün sesler… ”Kavgaysa kavgadır” der Kawalar hep bir ağızdan, zalim Dehak’a karşı. Gene çıktık toprağın üstüne rengarenk, coştuk bir bahar seli olduk.

Yine uzun süredir beklenen Newroz gelmiştir artık. Bütün Kürtler çok beklemiştir bu Newrozu. Çok dediysek bir yılın uzunluğundan değildi . Zulmün çokluğudur yaşanan aslında.

Güzel çocuk Kemal Kurkut Malatya’dan kalkmış gelmiş Newroza. Gençtir, heyecanlıdır, isyankardır .. İsyanın büyüklüğüne yetmemiştir Malatya. Okulunu, arkadaşlarını, sazını, kemanını ve en değerli annesini bırakıp Amed’e gelmiş. Newroz’da bir damla olabilmek için…

Ne olmuş? bu çocuk niye koşuyor? niye üst tarafı çıplak, peki hani çantası, elinde su şişesi.. Nasıl bir oyun bu… son karede bir çocuk ve birkaç katil. Kimse görmemiş mi? Neden görmemiş? Çocuk katillerinden kaçıyor- kaçamıyor. Yerde kanlar içinde boylu boyuna uzanmış yatıyor…

Amed’in gökyüzünü hüzün kapladı… varsın ağlasın gökyüzü. Varsın kanasın toprağın örtüsü.

’Yağmur çiseliyor, korkarak yavaş sesle, bir ihanet konuşması gibi. Yağmur çiseliyor, beyaz ve çıplak mürted ayaklarının ıslak ve karanlık bir gecede koşması gibi. Yağmur çiseliyor…’ Kemal koşuyordu Bedrettin’in bir ağaca asılı çıplak bedenine . Serez çarşısı kör Serez çarşısı dilsizdi.

Bilginin efendisi söyle Ahura Mazda; bilmez misin ki iyilikle kötülüğün savaşında daha çok çocuklar ölür.

 Kutsadığın bu topraklar da iyiliğin mutlak kazanacağını söylersin de, bilmez misin ki kötülük Tanrısı daha güçlüdür.

Şimdi kim örtecek bu çıplak bendeni. Belki üzerinde bir Che Guevara tişörtü vardı. Ya da devrimci parkasını giymişti. Çocuktu işte kim bilir ‘soyun’ dediler, soyundu o soğuk havada.

Çocuktu işte daha Kemale ermemişti. Kötülüğün bu topraklar da kol gezdiğini kestirememişti. Cellat cellatlığını yapmıştı her zamanki gibi. Halayını da, türküsünü de, Newroz Pirozbe diyemeden koşarak gitti Kemal…  ACISI ANASINDA, UTANCI BİZDE KALDI.