NASA'nın Maven uzay aracı, bir yıl önce başlayan yolculuğunu tamamlayarak Mars'ın yörüngesine ulaştı.

Keşif aracı, dün sona eren yolculuğunda toplam 710 milyon kilometre mesafe kat etti. Maven, Mars'ın üst atmosferini inceleyerek gezegenin geçmişine ait ipuçları bulmaya çalışacak.

Maven robotik keşif aracı, bir yıl süren yolculuğunu tamamlayarak Mars yörüngesine girdi. NASA, uzay aracının dün gerekli manevrayı yaparak Kızıl Gezegen'in yörüngesinde konumlandığını açıkladı. 671 milyon dolarlık bir projenin ürünü olan Maven, Mars'ın üst atmosferi hakkında bilgi toplayacak.

Maven'ın yörüngeye girmesini takip eden altı hafta boyunca Colorado'daki mühendisler yer istasyonlarından uzay aracının irtifasını ayarlayacak ve deneysel donanımları aktif edilecek. Mars yüzeyine inmeyecek olan Maven, Mars'ın atmosferinden topladığı örneklerle Kızıl Gezegen'in geçmişi ve yüzeyindeki değişimlere ışık tutmaya çalışacak.

Bilim insanları, atmosferinden elde edilecek bilgilerle, bir zamanlar Dünya'ya benzediğine inanılan Mars'ın nasıl soğuk ve kuru bir hale geldiğini anlamaya çalışacak. Mars'ın su ve ideal sıcaklık içeren geçmişinde mikrobiyolojik yaşam barındırıp barındırmadığı sorusu halen net olarak cevaplanabilmiş değil.

Maven, ABD'nin Mars'a yolladığı 10'uncu uzay aracını temsil ediyor. Bu araçlardan üçü başarısız olurken, yedisi Kızıl Gezegen'e ulaşmayı başardı. Maryland'de bulunan Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Colleen Hartman, "Tırnaklarım kalmadı ama başardık. Gerçekten inanılmaz" ifadesini kullanırken, NASA bilim görevlerinin başında yer alan John Grunsfeld, "Tek kelimeyle inanılmaz bir görüntü" yorumunda bulundu.

NASA, Maven'ın yörüngeye girmek için yarım saat süren manevrasına başlamak için frenlerini devreye soktuğu esnada saatte 16 bin kilometre hızla ilerlediğini belirtti. Manevranın tamamlanmasının ardından Maven'ın başarılı olup olmadığını anlamak için 12 dakika daha beklemek gerekti. Bu süre içinde Maven'ın gönderdiği radyo sinyalleri, Pazar günü Dünya'dan 222 milyon uzakta olan Mars'tan yer istasyonlarına ulaştı.