İngiltere'deki bir teknoloji firmas tarafından seçmenlerin seçimlerde selfie ( özçekim) ile oy kullanmalarına olanak veren bir yazılım geliştirildi.

Kayıtlı seçmenlerin, yüz tanıma sistemi ile oy kullanmalarına olanak veren yazılımın lansmanını geçekleştirildi. Uygulamanın kullanılabilmesi için biometrik yüz tanıma verileri yüklenerek, devlet tarafından bir kullanıcı kimlik kartı oluşturuluyor. 

Bu kimlik kartı ile sisteme giriş yapan seçmenler uzaktan herhangi bir yerden selfie çekerek oy kullanabiliyor.

BBC'de yer alan habere göre, Smartmatic program yöneticisi Mike Summers, Newsbeat'e yaptığı açıklamada: “ İnsanlar daha hareketli bir yaşam sürdürüyorlar, bu da seçimlere katılma oranını büyük ölçüde düşüren bir etken. Bu yazılım, erişim kolaylığı sağladığından daha fazla insanın oy kullanmasına sebep olacak. Seçime katılım oranını artıracak olması bu sisteme duyulan ilgiyi artıyor “ dedi.

Seçmenlerin, kağıt pusulada yer alan adaylardan, seçtiği adayın yanındaki kutucuğa tik atarak oylarını kullandıkları seçim sitemi 1872’den beri yürürlükte. Siyasi kampanyaları yöneten kişiler, çevrimiçi oylamanın daha uygun olacağını ve politikacıları daha fazla hesap verebilir hale getireceğini iddia etti.  

Dijital Demokrasi Enstitüsü Genel Müdürü Areeq Chowdhury, ”Bu sistem genç nüfus üzerinde daha etkili olabilir ve genç nüfusun seçimlere katılımını artırabilir. Geniş kitlelerin oy kullanma şansına sahip olması, politikacıların daha geniş kitlere karşı sorumlu olma durumunu ortaya çıkaracak ve politikacıları daha dikkatli olmaya zorlayacak"dedi.


Chowdury,” Her sürecin çevrimiçi olduğu, bankacılık ve alışveriş işlemlerinin çevrimiçi yapıldığı bir dönemde 1880’lerde kalan ve artık geçerliliğini yitirmiş bir yöntemle sürece devam etmek mantıklı değil” dedi.

Dünyadaki birçok ülke seçim sürecinin bir parçası olarak teknolojiyi farklı şekillerde kullanıyor. Dokunmatik sandıklar ABD'de oldukça yaygınlaşmaya başladı. ve Uganda'da insanlar, parmak izlerini taratarak ,kayıt yaptırıp, oy kullanabiliyorlar.

Ancak siber güvenlikle ilgili kaygılar, bazı ülkelerin, oylama teknolojisi kullanımını noktasında çekince konmasına sebep oluyor. Fransa, başkanlık seçiminde yurtdışında yaşayan insanlar için elektronik oylamayı bu çekinceler nedeni ile erteledi. Hollanda da ise oylar elektronik ortamda taranıp, sayımları elle gerçekleştiriyor. Estonya, çevrimiçi oylamanın yaygın olarak kullanıldığı tek ülkedir. En son yapılan parlamento seçimlerinde neredeyse üç oydan biri çevrimiçi kullanıldı ancak yetkililer, sistemin katılımı artırmadığını itiraf etti.

Estonya'daki seçim bürosunun başkanı Priit Vinkel, "Çevrimiçi uygulamalar, oy kullanmayı teşvik etmedi çünkü seçime katılım sadece sistemin iyileştirmesine bağlı değil. Oy kullanımı teşvik eden ilkelere ve farklı motivasyonlara ihtiyaç var.” dedi.

İngiltere, seçim sürecinde "çevrimiçi seçim teknolojisini "benimsediğini iddia ediyor. 2014 yılında çevrimiçi seçmen kaydı başlatıldı. Öğrencilere,üniversite kurs kaydını yaparken aynı anda çevrimiçi oy kayıtlarını yapabilmelerine olanak tanındı.

Fakat Bakan Chris Skidmore MP, Newabeat’e, kağıt oy sisteminin kalıcı olduğunu söyledi. Şu an kullanılan kağıt oy sistemin en iy yöntem olduğunu, böylece her vatandaşın aynı şekilde ve eşit bir biçimde oy kullanıldığını böylece herkesin bir kez oy kullandığına emin olmanın daha kolay olduğunu vurguladı.

"Oy kullanabilmek için kayıt yaptıran her kişinin oy kullanma şansına sahip olmasını ve insanların demokrasinin kendilerinden çalınmadığından emin olmasını sağlamalıyız" diyen Skidmore, 2018 yılında seçmenlerinlerin, seçim bölgerine girişlerinde kimlik taraması yapacak pilot bir uygulamanın devreye alınacağını böylece dolandırıcılık ve mükerrer oy kullanmanın başkası yerine oy kullanmaya çalışmanın önüne geçeceklerini de ifade etti.

İngiltere'de şu an için en azından, selfie ile oy vermeye olumlu bakmakla birlikte herhangi bir elektronik oy verme yöntemi konusunda mesafe kaydetmiş gibi gözükmüyor. 

ÇEVİRİ: Güldane Kılıç / Demokrat Haber