Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), New Horizons uzay aracının topladığı verileri açıkladı. Buna göre, Plüton'un yüzeyinde çok sayıda buz parçacıkları bulunuyor.

"New Horizons" ekip lideri bilim insanı Dr. Alan Stern, Plüton'daki mavi gökyüzünü "göz kamaştırıcı" olarak niteledi, mavi gökyüzünün etrafındaki puslu katmanın büyüklüğü ve yapısı hakkında bilgi verebileceğini söyledi.

Güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan "New Horizons", dokuz yıl altı aydır faaliyette.

Plüton gezegeni, içinde bulunduğumuz güneş sisteminde Kuiper Belt adı verilen bir kuşakta yer alıyor. Kupier Belt kuşağı, Neptün gezegeninden sonra başlıyor ve genellikle kuyruklu yıldızlar, asteroit adı verilen küçük gezegenlere ev sahipliği yapıyor.

Bu durumu yorumlayan NASA uzmanı Alan Stern, “Kupier Belt kuşağında mavi bir gökyüzüne sahip bir gezegen olabileceğini kim tahmin edebilirdi ki? Bu harika bir şey.” sözleriyle şaşkınlığını ve sevincini ifade etti.

NASA, yaptığı açıklamayla birlikte Yeni Ufuklar uzay aracı kamerası tarafından çekilmiş ve Plüton gezegeninin çevresindeki mavi sis halkasını gösteren fotoğraflar da yayınladı.

Bilim insanları daha önce Plüton gezegeninin yüzeyinde hareket halindeki nitrojen buz dağlarının varlığını rapor etmişlerdi.

14 Temmuz 2015 tarihinde, nükleer enerjiyle çalışan ve küçük bir piyano büyüklüğünde olan Yeni Ufuklar uzay aracı ilk defa Plüton gezegeninin yanından geçerek insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. Yeni Ufuklar uzay aracı önümüzdeki yılın son aylarına kadar dünyaya bilgi göndermeye devam edecek.

NASA’nın şu anda iyi ve çalışır halde olduğunu belirttiği Yeni Ufuklar uzay aracı dünyadan 5 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor.