Herkesin oybirliğiyle aynı şeyi savunduğu durumlarda çoğunluğa uymak, sahip olduğumuz farklı görüşün arkasında durmaktan daha kolay olabilir.

Ancak Buffalo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, anlaşmazlık durumunda inanç ve görüşlerinin arkasında durmanın olumlu psikolojik etkilerinin olduğunu ortaya koydu.

Sosyal psikolojide, gruba uyum sağlama baskısının insan davranışlarını nasıl etkilediği uzun zamandır araştırma konusu.

Çalışmaların çoğu, yalnız kalmanın rahatsızlığı ve gruba uyumun bu rahatsızlığı azalttığı ön kabulü ile, davranışlar ve beyan edilmiş tavırlar üzerine odaklanıyor.

Deney sırasında deneklerin sorgulanması, özellikle olay anını hatırlamaları istendiğinde yanıltıcı olabiliyor.

Buffalo Üniversitesi Psikoloji bölümünden Profesör Seery ise yaptıkları deneyde, deneklerin beyanını değil, kardiyovasküler tepkilerini ölçtüklerini ve ilginç sonuçlar elde ettiklerini ifade ediyor.

Araştırmacılar deneklerin 4 farklı durumda verdikleri tepkiyi ölçmüşler: Grubun politik görüşlerine uymak, kendi politik görüşünü ifade etmek, grup halinde iken katılımcıların görüşüne uymak veya karşı çıkmak.

Deneklerin grubun katılmadıkları görüşüne uymaları istendiğinde verdikleri tepki, tehdit durumunda verdikleri tepki ile aynı olurken; tam tersine kendi görüşlerini ortaya koymaları istendiğinde verdikleri tepki meydan okuma durumunda verilen tepki ile aynı olmuş. Araştırmacılar bu durumun, grubun görüşüne uyulduğunda ne kazanılacağından çok ne kaybedileceğine odaklanmadan kaynaklandığını fark etmişler.

Seery, bir konuda grupla ayrı düşmenin yorucu olduğu kadar motive edici ve canlandırıcı bir tecrübe olabileceğini söylüyor.

ÇEVRENİZDEKİLER DÜŞÜNCELERİNİZE ETKİ EDİYOR 

Çıkan sonuçlar oldukça ilginç görülüyor. İnsanın çevresi aile üyeleri, çalışma arkadaşları ve komşularıyla sarılıysa düşünceleri de çevresindeki insanlara göre farklılık gösteriyor.

‘Bir grupla, bir konu hakkında yüzleşmek ve muhalif olmak yoğun ve baskıcı bir durumla karşılaşmanıza neden olabilir, fakat bu araştırma; birey olmanın mükemmel bir deneyim olduğunu, çoğunluğu karşına alıp kendi fikirlerini savunmanın psikolojinizi olumlu etkileyeceğini gösteriyor.

KAYNAK: psypost.org