Microsoft tarafından denizin altında kurulacak olan veri depolama merkezinin ismi bir Xbox oyun karakteri olan Leona Philpot. İlk su altı veri sistemiyle ilgili ön testler tamamlandı. Sistemin ne zaman devreye gireceğiyle ilgili açıklama yapılmadı.

Büyük teknoloji şirketleri, hacmi giderek artan verilerini depolamak için az enerji tüketen sistemler geliştirmeye çalışıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Microsoft, su altı veri depolama merkezi kurma deneylerini iki nedenle yaptığını söylüyor.

DÜNYA NÜFUSUNUN YARISI KIYILARDA YAŞIYOR

Birincisi dünya nüfusunun yarısı kıyılarda yaşıyor. 3.5 milyar kadar insanın evleri, kıyı şeridinden 200 kilometrelik bir alan içinde. Bu, gecikme süresini, yani verinin kaynaktan müşterilere aktarılma süresini azaltacak.

Natick adlı projenin çevresel nedenleri de var. Microsoft’a göre depolama merkezini okyanusta kurmak soğutma ihtiyacını ortadan kaldıracak ve gelecekte bu merkezlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının yanına kurulmasıyla karbondioksit emisyonu sıfırlanacak.

Şirketin ilk su altı veri sistemi, Ağustos-Aralık 2015 tarihleri arasında California’da kıyıdan bir kilometre açıkta denendi. Sistem şimdi analiz için Microsoft’un Redmond’daki araştırma merkezine getirildi.

Çelik muhafaza içindeki sisteme çevresel koşulları izlemek vericiler yerleştirilmişti.

2013’te Facebook İsveç’in kuzey ucunda, Kuzey Kutup Dairesi’ne 100 kilometre mesafedeki madencilik kasabası Lulea’da bir veri merkezi açmıştı.

84 dönümlük arazi üzerine kurulan merkezde yakınlardaki hidroelektrik santrallerden elde edilen tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışan on binlerce server bulunuyor.