Yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Amerika’da kurt, tilki ve onların akrabaları gibi köpek ailesi üyelerinin evriminde, kedilerin atalarıyla girmek zorunda kaldıkları rekabet, iklim değişikliğinden daha etkili oldu.

2000’den fazla fosil üzerinde yapılan incelemeye göre, kedigillerin Asya’dan Kuzey Amerika’ya gelişinin köpek familyası üzerinde ölümcül bir etki yarattığo ve 40 köpek türünün neslinin tükenmesine yol açtı.

Gothenburg Üniversitesi Biyoloji ve Çevre Bilimleri Departmanı’ndan araştırmayı yöneten Daniele Silvestro “Normalde biyoçeşitliliğin evriminde, iklim değişikliklerinin çok yoğun bir rol oynaması beklenir. Fakat başka etobur türlerle yaşanan rekabetin, köpekgillerde çok daha önemli olduğunu görüyoruz” dedi.

Köpek familyası Kuzey Amerika’da 40 milyon yıl önce ortaya çıktı. 22 milyon yıl önce, 30dan fazla tür kıtada yaşadığı zaman da en yüksek seviyede çeşitliliğe ulaştı.

Günümüzde ise Kuzey Amerika’da köpek familyasına mensup sadece 9 köpek türü yaşıyor.

Köpekgillerin vücutları gittikçe büyüdü ve büyük yırtıcılar haline geldiler. Bir kısmı 30 kilodan daha ağır oldu ve Kuzey Amerika kıtasındaki en büyük etoburlar arasına girdi.

Günümüzde birkaç büyük etobur türü, küçük türlerden daha yüksek bir nesli tükenme riskiyle karşı karşıyayken, araştırmacılar eski canid (köpekgil) türlerinde böyle bir olgunun kanıtlarını bulamadı.

Etobur hayvanların evrimsel başarısı, kaçınılmaz şekilde onların yiyecek elde etme becerisine bağlıdır. Kısıtlı kaynaklar (yani avlar), aynı coğrafi alanı paylaşan etoburları güçlü bir rekabete zorlar.

Örneğin vahşi köpek, sırtlan, aslan ve diğer kedigiller gibi Afrika etoburları, yemek elde etmek için sürekli bir yarış içindedir.

Geçmişte yaşamış Kuzey Amerika etoburları da benzer bir dinamiği takip etmiş olabilir. Rekabetin büyük bir bölümü, köpek familyasının üyeleri ile nesli tükenmiş kedigil ve köpekler arasında görülür.

Kedigillerin, eski köpek türlerinin varlığını sürdürmesinde oldukça olumsuz bir etkisi olduğu görülürken, ilginç olarak bu durumun tersi gözlemleniyor.

Yani köpeklerin kedilerin varlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmamış. Bu da kedigillerin, köpek familyasındaki birçok nesli tükenmiş türden daha etkili avcılar olduğunu düşündürüyor.

Amerikalar’daki bütün modern kediler, 18.5 milyon yıl önce Bering kara köprüsünü kullanarak Kuzey Amerika’ya geçen Pseudaelurus‘un soyundan geldi. Bulgulara göre eski Kuzey Amerika kedileri, köpek familyasının birçok soyu tükenmiş üyesinden daha iyi ve etkili avcılardı.

Silvestro MailOnline’a yaptığı açıklamada “Hangi tür felid’in (kedigil), eski köpek türlerinin en güçlü rakibi olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Fakat “kemik-ezici köpekler” isminde tüm bir köpek altfamilyasının nüfusu 15 milyon yıl önce, yani kedigillerin Kuzey Amerika’da çoğalmaya başladığı zaman, sert bir düşüşe geçti. Bu altfamilya 2 milyon yıl önce tamamen yok oldu” diyor.

“60’dan fazla türün mensup olduğu kemik-ezici köpekler (Borophaginae altfamilyası), varolan en büyük köpekgilleri kapsıyordu. Araştırmalarımız, kedigillerle rekabetten en çok etkilenenlerin de bu altfamilya olduğunu gösteriyor” diyor Silvestro.

Gothenburg, Sao Paulo ve Lausanne Üniversiteleri’nden bilim insanları tarafından yapılan araştırma Ulusal Bilimler Akademisi bildirilerinde yayınlandı.

(Kaynak: Arkeofili)