Popüler kültürde kadın ve erkek beyninin farklı olduğu ve farklı çalıştığına yönelik bir önyargı vardır. Bu genelde "kadın aklı, erkek aklı" olarak tanımlanır. Bilim insanları kadın ve erkek beyninin gerçekten farklı olduğunu tespit etti. Ancak iki beyin arasında tek bir fark var o da kadın ve erkeği birbirinden ayırmaya yetip de artıyor...

Radikal'den Oktay Volkan Alkaya'nın (Sciencedaily'den) yaptığı çeviri şöyle: 

Rosalind Franklin Üniversitesi'nde kadın ve erkek beyinleri üzerinde yapılan incelemelerde her iki cinsiyetin birbirinden farklı tek bir özellikle ayrıştırılabileceğini keşfetti. Bu farklılık erkek ve kadının olayları farklı değerlendirmeleri, farklı tepkiler vermelerini sağlayan bir özelliği de beraberinde getiriyor.

Hipokampus adı verilen beyin bölgesi temporal lobda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge. Bir gri cevher tabakası olarak bilinen bu beyin parçası, kadınlarda erkeklere göre daha büyük olarak gözlemleniyor. Peki bu parçanın büyük olması neye yol açıyor? Öncelikle hafıza daha keskin oluyor ve kadınlar kendilerini etkileyen olayları kolay kolay unutmuyorlar. Bu yaşanan tüm anıların neredeyse daha dünmüşçesine taze bir şekilde beyinde kalmasını sağlıyor. Bununla birlikte duyular ve duygular arasındaki bağ bu organ sayesinde daha sıkı bağlarla örülü oluyor. Yani bir koku, bir dokunuş, bir ses kadınların duygularını erkeklere nazaran daha hızlı harekete geçiriyor.



Araştırmanın başında bulunan Dr. Lisa Eliot yaptıkları incelemeyi 6000 sağlıklı örnek için hazırlanan 76 sayfalık bir makale ile de eşleştirdiklerini belirtiyor. Eliot araştırma sonuçları hakkında; "KAdın ve erkek beyni arasında çok daha büyük farklılıklar olduğuna dair yanlış bir önyargı vardır. Ancak yakından baktığınızda çok ufak farklar dışında birbirinin aynısı olduklarınız söyleyebiliriz. Ancak bu ufak farklılıklar olaylara ve anılara değişik tepkiler vermemizi sağlıyor." diyor.

Bununla birlikte Londra'da bulunan UCL ve ABD'de bulunan Albert Einstein Sağlık Koleji'nin ortaklaşa yaptığı bir çalışma ilginç sonuçlar ortaya çıkarttı. MCM adı verilen ve erkek beyninde şimdiye kadar tam olarak işlevleri çözülemeyen bir hücreler topluluğunun aktif hale geldiğinde erkeği sekse ve yiyecek aramaya yönlendirdiği anlaşıldı. Oldukça karmaşık bir araştırmaya imza atan ekibin başında bulunan Dr Arantza Barrios "Kadın ve erkek beynini ayıran önemli bir özelliği keşfettiğimizi düşünüyorum. Söz konusu hücrelerin beyine takviye olarak erkeklerde yer aldığı uzun zamandır tartışılıyordu ancak ne açıdan takviye sağladığını daha yeni öğreniyoruz." dedi.