20 Mart Cuma günü yaşanacak Güneş Tutulması hava koşulları uygun olduğu takdirde, Türkiye’nin her yerinden 'kısmen' izlenebilecek. Tutulma 10.48’de başlayacak ve 12.55’de bitecek.

Tutulma ortası, yani Güneş’in en fazla kapanacağı an 11.51’de olacak. 

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Evren, “Tutulmayı gözlemek için İzmir’deki meraklıları İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Havagazı Fabrikası’na bekliyoruz. 20 Mart Cuma günü saat 10.00-13.00 arası yapacağımız gözlem etkinliğinde, güneş filtreli teleskoplarla gözlem, söyleşiler, bilgi posterleri ve basit deneylerle tutulmayı canlı olarak aktaracağız. Eğer bulunduğunuz şehirde bir etkinliğe katılamazsanız ve çıplak gözle, çok çok kısa süreli bakacaksanız, koyu bir röntgen filmi veya koyu bir isli camla görme şansınız var. Ama bu bakış bir-iki saniyeden fazla olmamalı. Yoksa gözünüz büyük hasar görür” dedi.

Güneş tutulması, Ay’ın hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ile oluşuyor. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.