Bilim insanları, çelikten 5 kat daha dayanıklı ve esneyebilen bir hidrojel üretmeyi başardı. Bu yeni elde edilen malzeme, yapay tendon ve ligament olarak kullanılabilecek.

Japonya’daki Hokkaido Üniversitesi’nden araştrımacılar, lif katkılı yumuşak kompozit (FRSC) olarak isimlendirdikleri bu malzemenin içeriğinin, yüksek su oranına sahip hidrojel yapısına cam lifler eklenerek oluşturulduğunu belirttiler.

Araştırmacılardan Jian Ping Gong, elde edilen bu malzemenin güvenilirlik, dayanıklılık ve esneklik özelliklerinden dolayı, çok geniş bir kullanım alanına sahip olacağını belirtmektedir. Parçalanmaya ve basınca dayanıklılığı sayesinde “en iyi hidrojel” olma özelliği gösteren bu malzemenin dayanıklılığı, içerisinde bulunan cam liflerden geliyor.

Halime Serinçey'ın fizikist'te yer alan haberine göre Bu kompozit malzemenin içerisinde oluşturulan iyonik bağlar sayesinde, lifler ve hidrojel sıkıca birbiriyle bağlı halde bulunuyor.

Aslında, hidrojellerin dayanımlarının artırılmasının başarılması ile diğer kompozit malzemelerin dayanımlarının artırılması yolunda da büyük bir adım atılmış oldu.

Bu prensipten yola çıkarak, araştırma grubu, yumuşak malzemelerden biri olan kauçuk yapısının da güçlendirilmesi üzerine çalışmalarını devam ettirmektedir.

Bu malzeme, yapay tendon üretiminde, hasarlı dokuların iyileştirilmesinde ya da yumuşak özellikte robotların yapılmasında kullanılabilecek. Elde edilen bu malzemenin ayrıntılarına ilgili makaleden ulaşabilirsiniz.