Indepent'ın özel haberine göre, bir süre önce Harvardlı bilim insanlarının ürettiği ve bilimde devrim yapması beklenen dünyadaki tek metalik hidrojen parçası 'ortadan kayboldu'.

Independent, Harvard'daki özel laboratuarda muhafaza edilen çok küçük boyutlardaki metalik hidrojen parçasının ortadan yok olduğunu duyurdu. Parça, iki minik elmas arasında, Dünya'nın merkezindeki basınçtan daha fazla bir basınç uygulanarak ve —273. 16 C derecede muhafaza ediliyor ve özellikleri inceleniyordu.

Teoriye göre süper iletken olarak kullanılma ihtimali olan metalik hidrojen elektirikle çalışan aletlerde bir devrim yaratma potansiyeline sahip. Metalik hidrojen sayesinde çok hızlı bilgisayarlar, yüksek seviyede verimli elektirkli araçlar ve hatta insanlığın güneş sisteminin keşfinde atılım yapmasını sağlayacak daha güçlü roket yakıtlarının yaratılabileceği belirtiliyordu.

BASINÇ ÖLÇÜLÜRKEN YAPILAN BİR HATA MADDEYİ YOK ETTİ

Haberde düşük güçlü bir lazer ile metalik hidrojenin basıncının ölçülmesi sırasında yapılan bir hatanın parçayı tutan elmaslardan birinin toz haline gelmesine yol açtığı ve maddenin bu nedenle 'yok olduğu' belirtildi.

Independent'a konuşan ve araştırmanın başındaki isim olan Profesör Isaac Silvera haberi duyunca 'çok üzüldüğünü' söyledi. Silvera "Bir elmasın bu şekilde parçalandığını hiç görmemiştim. Öylesine toza dönüştü ki kabartma tozuna benziyordu. Sanki elmas değil de pudra gibiydi" dedi.

MADDE NEREDE?

Haberde metalik hidrojen parçasının nasıl kaybolmuş olabileceği ile ilgili bir kaç neden sıralandı. Parçanın kendisini yüksek basınçta iki elmas arasında tutma amaçlı kullanılan metal 'contanın' içinde kaybolmuş olma olasılığı olduğu belirtildi. Ya da metalik hidrojen oda sıcaklığına ve normal basınca geçince gaza dönüştü.

Bu ihtimal bilim insanları açısından umutsuzluk yaratabilecek bir ihtimal, zira eğer neden buysa maddenin gelecekteki olası kullanımı konusunda zorluklar yaşanabilir. Bazı fizikçiler ise maddenin aslında hiç üretilmediğini savunuyordu. Nature dergisinde yayınlanan bir makalede parçanın yansıtıcı niteliği ölçümlerinin metalik hidrojenin kesin olarak üretildiğinin kanıtı olmadığı belirtildi. Ancak Prof. Silvera maddenin yok olmasının 'hiçbir şeyi kanıtlamadığını' belirterek "Parça ya aletin içinde bir yerde ya da gaza dönüştü" dedi.

Silvera daha önce metalik hidrojenin yarı-kararlı olduğunu tahmin ettiklerini ve basıncın denklemden çıkartılması halinde metalik hidrojenin olduğu gibi kalacağı görüşünde olduklarını duyurmuştu. Silvera aynı yöntemle yeniden metalik hidrojen parçası üretmek için hazırlandıklarını da aktardı.