Bir ayını bile doldurmamış bebeklerin yetişkinleri taklit edebildiğini öne sürülmüştü. Bugün, kendi alanının en geniş çalışmasında araştırmacılar bunun doğruluğuna dair bir kanıt olmadığını söylüyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

Önceki çalışmalar yeni doğanların taklit yeteneğine sahip olduğunu bulmuştu ve bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar insan gelişiminin, psikoloji, sinirbilim ve pediatrinin mevcut anlayışını etkilemiştir. Yeni çalışmanın yazarları, yeni sonuçların sosyal biliş hakkındaki etkili teorilerde bir dizi revizyona sebep olacağını yazdı.

ASIL MESELE

Bir araştırmacı, 106 sağlıklı bebeğe farklı yüz mimiği, ifade ve ses ve hareket eden cansız iki nesneden dokuzlu bir seri gösterdi – Dilini dışarı çıkarmak, mutlu bir yüz ya da “mmm” sesi gibi.  Testi 1, 3, 6 ve 9 haftalıklarda tekrarladılar ve bebeklerin tepkilerinin fazlasıyla rastgele olduğunu buldular. Örneğin; onların aynı bir yetişkin gibi üzgün yüz yapma, dillerini dışarı çıkarma olasılığı vardı. Tüm hareketler karşısında, bebekler hareketlerinin taklit olabileceğine dair yeterince sonuç çıkarmak için güvenilir eşleşen bir tepki vermedi.

Bu çalışma geçen Perşembe Current Biology’de yayınlandı.

NE DİYORLAR?

Emory Üniversitesi, pediatri departmanından asistan Profesör Gordon Ramsey konuyla ilgili şunları söylüyor;

“Bu çalışma önemli çünkü hayatın çok erken zamanlarında bebeklerin yaptıklarının hala oldukça rastgele olduğu mesajını güçlendiriyor. Bu sadece dünyaya cevap veren basit bir tepki. Bu önemli ama yine de bilinçli taklit değil.”

Araştırmacılar, bebeklerin çoğunlukla 6 ve 8 ay arasında, yaşamlarının ilk yılının ikinci yarısında taklit yeteneğini geliştirebildiğini söylüyorlar. Bir bebeğin büyümesini takip etmek için bir pediatrist tarafından düzenli kontrollerin yapılması çok önemlidir. Özellikle de bu gelişimsel dönüm noktası hakkında endişeniz varsa.

DİP ÇİZGİ

Sosyal etkileşimi öğrenme ve geliştirme için, bebeklerin yaşamının her noktasında ebeveynleriyle devam eden etkileşim çok önemlidir. Ama yeni doğan bebeğiniz hemen taklit yeteneğini kazanmazsa merak etmeyin.

(Kaynak: Rotka)