Avusturya’nın Tryolean Apleri'nde iyi bir biçimde korunmuş 5300 yaşındaki buz adam mumyasına dair genetik deliller bir zamanlar neredeyse tamamen hayvan derisinden yapılmış kıyafetler giyildiğini ortaya koyuyor. Ve hatta bilim insanları bu taş devri kıyafetlerinin yapımında hangi hayvanların kullanıldığını biliyor.

MUMYALARIN EN ÜNLÜSÜ

Buz adam Ötzi ilk olarak 1991 yılında Avusturya ve İtalya sınırı boyunca uzanan Ötztal Alplerindeki dağcılar tarafından keşfedildi. Bu andan itibaren, oldukça iyi korunmuş bu vücut; giyiminden, günlük yaşamına, son yemeğine, ölüm sebebine ve ağız hijyenin kötülüğüne kadar birçok ince ayrıntıya kadar incelendi. Hatta 2013 yılında yapılan bir genetik analiz sonucu buz adamın bazı yaşayan akrabalarına dair işaretler dahi elde etti.

2008 yılında yapılan bir çalışma Ötzi’nin hayvan derisi kıyafetlerinden alınan bazı kıl örnekleriyle bu kıyafetlerin evcilleştirilmiş hayvanlardan elde edildiğini belirledi. Bilim insanları artık Ötzi’nin moda anlayışına hangi hayvanların katkıda bulunduğunu tam olarak belirleyebildi.



Bu soruya cevap bulabilmek için araştırmacılar Ötzi’nin kıyafetlerinden genetik dataları topladı. Dün (18 Ağustos 2016) Scientific Reports‘da yayımlanan çalışmada araştırmacılar, bu adımın yanıltıcı olabileceğini, çünkü derinin aşırı ısınmaya, yağ asitlerine ve döküntülere maruz kalmış olabileceğini belirtiyor.

DNA’nın belirli zincirini açabilmeye yarayan daha modern gelecek nesil dizileme teknikleri kullanarak, ekip, giysinin her bir parçasıyla ilişkili olan türü belirleyebildiler.

Analizler neticesinde, Ötzi’nin deri “paltosunun” iki türün (koyun ve keçi) en az dört farklı bireyinden koparıldığını ve daha hafif olan “kabanın” ise koyundan yapıldığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmacılar, Ötzi’nin “pantolonun” keçi derisinden yapıldığını ve belki de bu tip bir hayvan derisinin yürümek için gerekli olan esnekliği sağladığı için tercih edilmiş olabileceğini ileri sürüyorlar. Ötzi’nin deri “ayakkabılarının” ise yabani inek ya da yaban öküzlerinden elde edildiği ve içlerinin otlarla doldurulduğu tahmin ediliyor.

Soğuk Alp bölgeleri düşünüldüğünde, bu tarz bir giyimin ekstra bir ısı korunumu sağladığı düşünülebilir.

Tüylü şapkasının bir kısmı kahverengi ayıya aitken, ok kılıfının ise karaca derisinden olduğu bulgularına ulaşıldı. Bu bulgular Ötzi’nin kapan kurduğuna ya da avlandığına dair de işaretler sunuyor.




University of College Dublin’den arkeolog Niall O’Sullivan’ın Live Science’a bildirdiğine göre Ötzi, muhtemelen yalnız başına yaşayan birisi değildi ve büyük olasılıkla kürk ya da evcil hayvan ticareti yapıyordu.

Ancak, herhangi bir yazılı tarih olmaksızın Ötzi’nin bu hayvanlara kendisi için mi kapan kurduğunu yoksa onları “satın mı aldığını” kesin olarak bilmenin bir yolu yok.


KAYNAK: Bilimfili