Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yaptığı son çalışmalar Batı Antarktika’daki 'Larsen B' buz sahanlığından kalan son bölümün 2020’ye kadar yok olacağını ortaya koydu.

Buz sahanlığı, buz tabakasının okyanusa açılan karaya bağlı uzantısı anlamına geliyor. Çalışma sonuçları bir zamanların en sağlam buz sahanlığının, içinde bulunduğumuz 10 yıl sona ermeden yok olacağına işaret ediyor.

Buz sahanlıklarının eriyerek yok olması, deniz seviyesinde meydana gelecek hızlı yükselmeyle birlikte buzulların su altında kalması anlamına geliyor.

NASA’nın Ala Khazendar yönetimindeki deneyimli ekibi, buz sahanlığının etrafında akıntının hızlandığını ve buz tabakasının parçalı hale geldiğini belirtiyor. Akıntılar dev buz kütlesinin üzerinde büyük çatlaklar oluşturmuş.

Larsen B ilk kez 2002 yılında meydana gelen büyük kopmayla haberlere konu olan 10.000 yaşında bir buz sahanlığı.

Hürriyet'te yer alan habere göre kopmayla ayrılan parça 6 hafta gibi kısa bir sürede yok olarak bilim insanlarının büyük ilgisini çekmişti. Bu olayın ardından Antarktika’da ortalama sıcaklıkların çok üzerinde seyreden bir dizi sıcak yaz yaşanmıştı.