Maçka Parkı'nın bitişiğinde yer alan Swissotel, kullanma hakkına sahip olduğu ağaçlık bölge için ‘ağaç budama, taşıma, tescil, kesme, bakım’ konularında İstanbul 4 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvurdu.

Mehmet Demirkaya'nın Habertürk'te yer alan haberine göre; günlerdir hem sosyal medyada ‘Maçka Parkı’na dokunma’ kampanyası sürüyor hem de protesto gösterileri düzenleniyor. Henüz bu tartışmalar dinmemişken şimdi de parkın bitişiğinde yer alan ağaçlık alandaki ağaçlar kesilme veya taşınma tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.

Maçka Parkı’nın devamı niteliğinde olan alan, Dolmabahçe Sarayı ile Swissotel arasındaki ağaçlık kısmı kapsıyor. İBB, söz konusu alanda yer alan Swissotel ve ona ait parselleri 2010 yılında Anadolu Japan Turizm A.Ş.’ye satmış ancak satış ihalesi Danıştay tarafından 2014 yılında iptal edilmişti.

Fakat firmanın söz konusu tesisi ve araziyi 2032 yılına kadar kullanma hakkı bulunuyor. İşte o arazide yer alan ağaçlar için Swissotel’in işletmecisi, ‘ağaç budama, taşıma, tescil, kesme, bakım’ konularında İstanbul 4 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvurdu.

Başvuru, komisyon tarafından dün gündeme alındı, gizli oturumda görüşüldü. Komisyonun başvuruda yer alan başlıklardan hangileriyle ilgili işlem yapacağı bu nedenle henüz belli değil. Tartışmaya neden olan alanla ilgili açıklama yapan İBB Meclisi’nin eski üyelerinden Yüksek Mimar Mehmet Yıldız, Dolmabahçe Sarayı’nın arkasındaki yeşil alanla ilgili yapı yasağı olduğunu belirtti:

“Bizim dönemimizde plan değişikliğine inşaat yasağı koyduk. Planlarda değişiklik yapılmadıysa, başvuru oraya inşaat yapmak için olamaz. Ancak otel, bu taleplere izin aldığı takdirde kira sözleşmesine göre ormanlık alanda kendi hizmetinde alan kullanmak üzere ağaç kesebilir, sökebilir ya da budayabilir. İnşaat yasağı var fakat ağaç kesme yasağı yok. Kaldırılacak ağaçların yerlerine, otel müşterileri için hizmet alanları oluşturmanın önünde de engel kalmayabilir.”