Bilim dergisi Science'da yayınlanan bir araştırma, bazı hayvanların ömürlerini bir şekilde uzatabildiğini, bazılarının ise ölümsüzlüğün formülünü bile bulmuş olabileceğini ortaya koyuyor.

Bu araştırmalar üzerindeki en ilginç olanı ise orman kurbağalarındaki bulgular. Bu kaplumbağa türlerinin vücutları kış aylarında donuyor. Bedenleri ise şurup kıvamında bir sıvı gibi oluyor. İlkbaharda çözülerek yeniden hayat buluyorlar sonunda.

Bilim insanları, bu kurbağaların metabolizmalarını inceleyerek, aynı yöntemin insanlara da uygulanıp uygulanamayacağını araştırıyor yıllardır.

Kanada, Ottowa’daki Carleton Üniversitesi’nden iki bilim insanı Ken ve Janet Storey, deney hayvanı olarak kurbağalardan yararlanıyorlar.

Storey’ler, hareket etmeyen, soluk almayan, hatta kalbi atmayan ve beyin faaliyetleri durmuş olan kurbağalarla ilgileniyor. Deneylerde kullanılacak olan kurbağalar endüstriyel dondurucuların içine atılıyor. Buradan çıkan kurbağaları Ken Strorey şöyle tanımlıyor:

"Vücutları esas olarak şurup kıvamında bir kütleye dönüşüyor."

Orman kurbağası aslında biyolojik açıdan birçok soru işaretine de kapı aralıyor. Kış aylarını sıfırın altındaki sıcaklıklarda uyuyarak geçiren kurbağalar, bahar gelince uyanıp normal yaşamlarına dönüyorlar.

Şubat 2005’te Discover’da yayımlanan araştırma makalesine göre, Storey’ler son 20 yıllarını, yeniden hayata dönüşü gerçekleştiren genetik açma/kapatma düğmesini ve biyokimyasal süreçleri keşfetmeye çalışarak geçirmiş.

Organ nakli konusunda araştırmalar yapan bu bilim insanları, bu alandaki çalışmaları yakından takip ediyor

Orman kurbağasının "ölüm uykusu"ndan uyanarak yaşamına kaldığı yerden devam etmesi, ticari kryonik laboratuarların faaliyete geçtiği fütüristik hayalleri de körüklüyor. Bilim kurgu dünyasının en sık kullanılan temalarından biri olan insanların dondurulup, ileri bir tarihte yeniden yaşama döndürülmesi, ölümsüzlük peşindeki insanoğlunun için de umut kapısı.

Kaynak: Ahval