Büyük Set Resifi’nde küresel ısınma nedeniyle neredeyse sadece dişi yeşil kaplumbağalar dünyaya geliyor. Bu durum tüm türün sonunun gelmesine yol açabilir.

Yeşil kaplumbağaların en büyük kolonisinde dünyaya gelen yavruların neredeyse çoğunluğu dişi. Büyük Set Resifi çevresindeki yumurtaların sadece yüzde birinden erkek kaplumbağa çıkıyor. Bilim insanları şimdi bu türün sona ererebileceği endişesini yaşıyor.

Yeşil kaplumbağalar yumurtalarını kuma bıraktıklarında henüz kaçının erkek ya da dişi olacağı belli olmuyor. Bunu ortam sıcaklığı belirliyor. Kumun ısınması, yavruların dişi olma ihtimalini artırıyor. 29,9 dereceden daha sıcak ortam erkek kaplumbağa çıkma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Ve küresel ısınma nedeniyle bu sıcaklık eşiği giderek daha fazla aşılıyor.

Deniz kaplumbağalarının cinsiyetini belirlemek oldukça zor. Bunun için kaplumbağaların tamamıyla erişkin olmalarını beklemek gerekiyor. Bu da 20 sene kadar sürüyor. Büyük Set Resifi’ndeki dişi kaplumbağalardaki nüfus artışının bu sebepten fark edilmediği tahmin ediliyor. Kaplumbağaları ayırt etmenin başka bir yolu daha var: Erkeklerin dişilere kıyasla daha uzun kuyruk ve pençeleri oluyor.

ABD ve Avustralyalı araştırmacılar yeşil kaplumbağaların cinsiyetini erişkin olmalarını beklemeden DNA ve kan testi ile belirleyebilecek bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemle araştırmacılar Büyük Set Resifi’ndeki yeşil kaplumbağaların yüzde 90’ının dişi olduğunu tespit etti.

Yeşil kaplumbağaların soyunun devamı için erkek nüfusunun az olması tek sorun değil. Kaplumbağalar genelde 15 yaşından önce üreyemiyorlar ve bu durumda da ortalama üç senede bir çiftleşiyorlar. Evrimsel olarak bakıldığında dişilerin nüfusunun fazla olması sıra dışı bir durum değil, ancak kaplumbağalar tamamiyle erkeksiz yaşayamazlar.

Dişi yeşil kaplumbağalar, yumurtalarını kuma gömmek için hep aynı sahile gidiyor. Büyük Set Resifi’ndeki Raine Adası da dişi kaplumbağalar arasında popüler bir yer. En yoğun dönemde bu adada 18 bin hayvan oluyor. Güneş ve kum ile yeterince ısınan yumurtalardan bebek kaplumbağalar çıkıyor ve doğruca denize gidiyor. Kaplumbağalar buraya kendi yumurtalarını gömmek için geri dönüyorlar.

Araştırmacılar dünya çapında erkek deniz kaplumbağalarının sayısında bir azalma olduğuna inanıyor. O sebepten yükselen sıcaklıkların yeşil kaplumbağalar üzerindeki etkisini Hawaii sahillerinde ve Pasifik’teki Saipan adasında araştırıyorlar. Erken cinsiyet teşhisi testi burada da şaşırtıcı sonuçlar verebilir.

Avustralya’daki araştırmanın sonuçları diğer hayvanlar için de kötü haberler barındırıyor. Zira kertenkele ve timsah gibi sürüngenlerin de çiftleşmeleri sıcaklığa bağlı. Ancak yeşil kaplumbağaların aksine sıcaklıklar yükseldikçe yumurtalardan daha fazla erkek timsah bebek çıkıyor.

Kaynak: DW Türkçe