Tam da “Helal olsun adamlara sonunda hatasız bir YGS sınavı yapabildiler” diyecektik ki coğrafya sorusunun hatalı olduğu çıktı ortaya. Şimdi konunun uzmanları gerçekten hatalı mı değil mi diye kafa yoruyorlardır lakin düşüncemiz pek bir sonuç çıkmayacağı yönünde. Zira geçmişte de buna benzer örnekler yaşanmış ve hatalı soruların birçoğu hatalarıyla kalmıştır.

Oysa artık böylesi konularda da “akil adamlar” girmelidir devreye. Ve en önemlisi Türkiye artık “akil adamlar” kavramına alışmalıdır. Üstelik bu alışkanlık sadece siyasi ve politik kulvarla sınırlı kalmamalıdır. Bir biriyle kavga eden komşular, iş arkadaşları, ev arkadaşları, sevgililer, evliler, boşanmışlar, boşanmak üzere olanlar birleşmekte ya da ayrılmakta sorun yaşayanlar “akil adamlar” aracılığı ile çözüm yoluna gitmelidir. Türkiye bu gerçeğe alışmalıdır.

Örneğin gelin ile kaynana arasında bir sorun yaşanıyorsa eğer, mahalle muhtarı, apartman yöneticisi, bakkal, manav ve kuaförden oluşacak “akil adamlar” grubu devreye girmelidir ve tarafların arasını bulmalıdır. Gelin kaynana tartışmalarında “Akil adamlar” tarafsız bir bölgede bir araya gelmelidir ve konuşulanların dedikoduculara sızmaması için gerekli önlemleri almalıdır.

Birbirinden ayrılan sevgililer, şair, çaycı, sigara tiryakisi ve bunalımda olan bay-bayandan oluşan “Akil adamlar” tarafından tekrardan birleştirilmeye çalışılmalıdır. Cemaatten birbirine küsenleri Diyanetten bir görevli, İmam, Hacı ya da Hacı adayı ve 5 vakit namazını aksatmayan vatandaştan oluşan “Akil adamlar” barıştırmalıdır. Beş vakit namazda sorunu olanlar vakti üçe indirebilmelidir.  

Sanat camiasında da geçerli olmalıdır bu alışkanlık. Birbiriyle küsen, dargın olan, konuşmayan birçok sanatçı vardır yurdum topraklarında. Bu insanları barıştırmak için devreye girmelidir akil adamlar. Örneğin Levent Kırca ile Ali Poyrazoğlu’nun aralarının açık olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir konuşmasında Levent Kırca “pornocu” bile demişti Ali Poyrazoğlu’na. Oysa hemen şimdi olayı yumuşatacak ve her iki sanatçıyı barıştıracak “akil insanlar” devreye girmelidir. Aydemir Akbaş, Bülent Kayabaş, Behçet Nacar gibi isimlerden oluşacak “Akil adamlar” grubu Levent Kırca ile Ali Poyrazoğlu’nun arasını yapmalıdır. Ayrıca Mehmet Ali Erbil ile Demet Akalın arasındaki anlaşmazlığı Fatih Ürek, Kuşum Aydın, Banu Alkan, Mustafa Topaloğlu ve Seda Sayan’dan oluşan “Akil Adamlar” gurubu çözmelidir. Sorunun daha da derinleşeceğini düşünenler guruba Nihat Doğan’ı da ekleyebilirler.

Gelelim YGS sınavlarında hatalı olduğu söylenen coğrafya sorusuna. Malum başta ABD olmak üzere emperyalist devletler orta doğu ve Arap yarımadasına sık sık coğrafi dalışlar yapmaktadır. Petrol için, sömürge için ülkelerin coğrafi sınırları dâhil siyasi ve ekonomik yapısını birbirine katmaktadırlar. YGS’deki hatalı coğrafya sorusunun düzeltilmesi için ABD, İngiltere, İsrail, Fransa ve BOP’a bağlı bir ülkeden oluşacak “Akil Adamlar” heyeti soruya netlik kazandırmak için toplanmalı. Her ne kadar heyet coğrafyayı, soruyu, cevabı birbirine katacaksa da heyetin başına Birleşmiş Milletler’den bir gözlemci mutlaka konulmalı. Gözlemciyi gözlemleyecek bir başka gözlemciye ise acilen ihtiyaç duyulmalıdır.

Kısa bir not yazıyı okuyup “Böylesi önemli bir süreçte dalga geçecek başka konu bulamadın mı” diye düşünecek olanlara. Süreci de, barışı da önemsiyorum. Ayrıca “Akil adamlar” kavramına her iki taraf da yakın durmaktadır. Ben barışın Kürt tarafından olduğuma göre yazı amacına ulaşmış demektir. Sorunsuz sınavlar...